Читај ми!

Jeremić na čelu Generalne skupštine UN

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, sa 99 glasova, izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Glasalo ukupno 190 država. Svoj izbor vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, rekao Jeremić dodavši da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

17.01 - Mala smo zemlja u razvoju koja ne pripada ni jednom vojnom savezu i velika nam je čast što smo dobili toliku podršku, rekao je Jeremić.

16.55 - Vuk Jeremić izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

16.54 - Glasalo 190. Važećih 185. Jedan uzdržan.  

16.52 - Završena pauza u Generalnoj skupštini UN. Čeka se objavljivanje rezultata glasanja. 

16.27 - Glasanje završeno, pauza od 15 minuta radi brojanja glasova. 

16.24 - Ruski ambasador Vitalij Čurkin smatra da će Jeremić dobiti 97 glasova. 

16.20 - Počelo glasanje za novog predsedavajućeg Generalne skupštine UN. 

16.15 - Počela sednica Generalne skupštine UN na kojoj će biti izabran novi predsedavajući tog tela. 

Predstavnici država članica Ujedinjenih nacija u Njujorku odlučili da Generalnoj skupštini od septembra predsedava ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Za Jeremića je glasalo 99 delegata, a za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Daliujusa Čekuolisa 85 delegata.  Ukupno je glasalo 190 delegata, od kojih je jedan bio uzdržan, dok je nevažećih bilo pet glasova.

Novoizabrani predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić rekao je posle glasanja da svoj izbor za predsednika vidi kao "odavanje priznanja srpskom narodu" i da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

"Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući, pre svega, jednaka prava i dostojanstvo svake države članice", rekao je Jeremić posle glasanja na Generalnoj skupštini UN.

Jeremić je za temu debate na otvaranju 67. zasedanja, predlažio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima" i izrazio uverenje da može da doprinese sprovođenju "svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba".

Jeremić je rekao da je Srbija mala i zemlja u razvoju, koja ne pripada nijednom vojnom niti političkom savezu i da je utoliko veća čast dobiti poverenje tolikog broja država za predsedavanje glavnom reprezentativnom političkom organu Ujedinjenih nacija.

"Svoj izbor za predsednika Generalne skupštine UN prevashodno vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, kojem sam imao čast da više od pet godina služim kao ministar spoljnih poslova", rekao je Jeremić.

Vuk Jeremić je rekao da je Srbija pod rukovodstvom bivšeg predsednika Borisa Tadića, "svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja" i dodao da je Srbija iskoračila i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima je "imala gorka neslaganja".

"Srbija je demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva", istakao je Jeremić.

"Zbog toga smo čvrsto privrženi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti - prvom deklarisanom cilju UN. Raditi na tom ostvarenju - najvažnijem i najplemenitijem - zaslužuje duboko poštovanje", rekao je Jeremić.

Nadležnosti predsedavajućeg

Jeremić koji će 18. septembra preuzeti tu funkciju, predvodiće u narednih godinu dana Generalnu skupštinu UN u ime Istočnoevropske grupe koju čine 23 zemlje, uključujući i sve bivše jugoslovenske republike i današnje susede Srbije.

Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se na period od godinu dana u skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu. Iako to nije formalno definisano kao uslov, praksa je i da se za predsedavajućeg nikada ne bira predstavnik neke od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina).

Predsedavajući u radu odgovara Generalnoj skupštini UN. Njegova ovlašćenja su da otvara i zatvara plenarna zasedanja, usmerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke.

On takođe ima pravo da ograniči vreme diksusije, zatvara liste govornika ili da odloži debatu, a uloga mu je i da olakšava rad Generalne skupštine kroz bilatrelane konsultacije sa delegacijama kako bi se prevazišle razlike u mišljenjima, da predlaže rešenja i da radi na postizanju konsenzusa oko nekog predloga.

Predsedavajući ne glasa o odlukama Generalne skupštine, ali određuje predstavnika iz delegacije svoje zemlje koji će to učiniti u njegovo ime.

Jeremić je treći predsedavajući Generalne skupstine UN sa prostora bivše Jugoslavije, posle jugoslovenskog diplomate i funkcionera Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomate Srđana Kerima (2007). 

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво