Читај ми!

Krkobabić: Optimista, sa rezervom

Parlamentarnu većinu obezbediće koalicije SPS–PUPS–JS i "Izbor za bolji život", rekao predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, ali nije isključio mogućnost da "taj projekat ne uspe". Lider PUPS-a ponovio je da će do kraja meseca "biti čista situacija" i da će biti poznato da li će sa DS-om biti moguća koalicija.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić očekuje da će parlamentarnu većinu obezbediti koalicije SPS–PUPS–JS i "Izbor za bolji život", ali neisključuje mogućnost da "taj projekat ne uspe".

"Očekujem da sa Demokratskom strankom napravimo skupštinsku većinu uz prevazilaženje određenih teškoća. Pred nama su izuzetno teški poslovi i zadaci i nadam se da ćemo uspeti", rekao je Krkobabić u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, stranke ne mogu da vode sopstvenu politiku, već moraju "malo više da slušaju i šta im narod kaže, a narod ih je na izborima kaznio sve i rekao da ovo što rade nije dobro".

"Naša koalicija dobila je 140 odsto više glasova nego prilikom prethodnih izbora i mi to poverenje ne smemo da izneverimo", podvukao je Krkobabić.

Prenoseći deo razgovora sa Ivicom Dačićem i Borisom Tadićem, Krkobabić je naveo da opredeljenje ka evropskim integracijama ostaje deo dogovora, a da pitanje Kosova i Metohije mora biti predmet razgovora i da ne može biti nametanje rešenja koje ne bi odgovaralo Srbiji.

Srbija se ne može odreći same sebe, naglasio je Krkobabić i dodao da podržava nastavak razgovora na tu temu, ali da "unapred opredeljivanja šta kome padne na pamet – ne važi".

To su uslovi koje je PUPS, u okviru koalicije, postavo Tadiću kao kandidatu za mandatara, za razgovore koje bude vodio tragajući za trećim partnerom.

"Mi (koalicija SPS–PUPS–JS i koalicija stranaka oko DS) imamo 111 mandata, tih dvadesetak, koji treba da nam priđu, moraju da prihvate ovu tezu. U protivnom nema koalicije, jer ako će neko insistirati da radimo ono što ne možemo, koalicije ne može biti", rekao je Krkobabić.

U tom smislu, pitanje trećeg partnera nije pitanje lidera LDP-a i URS-a, Čedomira Jovanovića i Mlađana Dinkića, već politike koje njihove koalicije vode.

U pitanju su politika, program, filozofija i shvatanje tih partija o tome kako treba da izgleda Srbija, pojasnio je Krkobabić.

Lider PUPS-a ponovio je uverenje da će do kraja meseca "biti čista situacija i da će se znati da li će sa DS-a biti moguća koalicija i početi formiranje vlade".

"Ako ne uspemo u tome, onda moramo da se okrenemo razgovoru sa drugom stranom, a ako i to ne uspe, moguća je i treća varijanta – da dve velike partije prave koaliciju, i to nije nemoguće. Da li bi ona bila funkcionlana i korisna, to je drugo pitanje, ali teorijski je sve to moguće", ukazao je Krkobabić.

Upitan koje će zahteve PUPS-a postaviti ukoliko se dogovori vlada sa DS-om, Krkobabić je kategorički odgovorio da je stranka koju vodi partner u tom procesu i da ni od koga ne traži ništa, niti ikome išta nudi.

"Kažu koalicija oko Ivice Dačića i Borisa Tadića, nema oko, iza i ispred, ovde se radi o potpuno ravnopravnim partnerima koji vode razgovore kako na najbolji način da konstituišu parlamentarnu većinu koja bi bila sposobna da organizuje poslove države i samu državu kao mehanizam, koji bi u četvorogodišnjem mandatu dao najbolje rezultate", rekao je Krkobabić.

Šta bi ko radio biće predmet dogovora među partnerima kada se prethodno dogovore strategijska pitanja, zaključio je lider PUPS-a.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи