Читај ми!

Tadić: Blizu smo formiranja većine

Predsednik DS-a Boris Tadić obavestio predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je DS blizu formiranja parlamentarne većine i da će za nekoliko dana dati potpunu informaciju.

Lider DS-a Boris Tadić obavestio je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je koalicija okupljena oko DS-a blizu formiranja parlamentarne većine i da će Nikoliću za nekoliko dana dati potpunu informaciju o tome kada ona bude jasno formirana.

"Blizu smo formiranja parlamentarne većine i uveren sam da ćemo u narednim danima to i učiniti", rekao je Tadić i dodao da se razgovori vode o ekonomskoj i nacionalnoj politici, EU, pregovorima sa MMF-om.

On je ponovio da koalicija okupljena oko DS-a razgovara sa svim strankama osim sa SNS-om i DSS-om.

"Nije bilo nijednog minuta pauze po završetku parlamentarnih izbora, svi sa svima razgovaraju, SNS pokušava da dogovori svoju parlamentarnu većinu, a DS čini svaki napor da formira većinu koja će biti u interesu građana", rekao je Tadić posle konsultacija.

Na pitanje zašto je sastanak sa Nikolićem trajao samo 15 minuta, Tadić je rekao da je delegacija DS-a predsedniku Srbije u pet minuta iznela sve što je imala, dodajući uz osmeh da su oni "efikasan politički sistem".

Lider DS je, govoreći o pregovorima sa koalicijom SPS, PUPS i JS, ponovio da među njima postoji načelan dogovor o formiranju parlamentarne većine i za naredne dane najavio nastavak razgovora.

On je podvukao da postoji želja da se formira Vlada, ali i da nije razgovarano o personalnim rešenjima, već da je suština u ekonomskoj sferi.

U prilog tome Tadić je naveo da se danas sastaje sa članovima Fiskalnog saveta i da želi da čuje njihove analize.

"Uveren sam, na osnovu dosadašnjih razogovora, da možemo pronaći rešenje za dobrobit svih građana, uprkos velikim poteškoćama sa kojima se suočavaju i region i Evropa", rekao je Tadić.

Lider demokrata smatra da je dobro da sve stranke pre formiranja Vlade zauzmu jasan stav o svim pitanjima, ne samo o Republici Srpskoj, već i o monetarnim pitanjima, pregovorima sa MMF-om i Kosovom i Metohijom.

Ne postoji mogućnost da bude formirana parmalentarna većina u kojoj će postojati bilo kakve razlike u vezi kosovske politike, istakao je Tadić.

Potrebno je pronaći kompromise

On nije želeo da se bavi, kako je rekao, približavanjem političkih odnosa pojedinačnih stranaka, ali je naveo da je uveren da postoji mogućnost kompromisa SPS-a i LDP-a.

Tadić je istakao da je obaveza svih aktera u politici da te kompromise pronalaze.

"Nama je potrebna Vlada koja će u naredne četiri godine obavljati poslove u ime građana, a suštinski je važno da obezbedimo ekonomsku i političku stabilnost", naglasio je Tadić i dodao da je prethodna vlada postavila te temelje i učinila mnogo na tom pitanju iako to, kako je dodao građani možda ne shvataju.

Kandidat za mandatara uveren je da Srbija ima potencijal da prevaziđe ekonomske teškoće u kojima se nalazi za šta je potrebna politička doktrina.

"To je pitanje oko koga želimo da se dogovorimo kada je reč o vladi. Nije pitanje ko će u njoj učestvovati i ko će i na koji način provoditi tu politiku, kao i ko je na to spreman", naglasio je Tadić.

Predsednik Demokratske stranke izjavio je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nema nadležnosti za formiranje Vlade Srbije, kao što on sam nema nadležnost za formiranje vlade u RS, niti u bilo kojoj drugoj državi u regionu.

Tadić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa Dodikom o konfliktu između njega i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, koji je potencijalni partner u budućoj Vladi Srbije, rekao da sa Dodikom uopšte nije govorio o budućoj vladi.

On je, međutim, apelovao i na Jovanovića i Dodika da dijalog vrate u političku sferu, jer je, kako je rekao, takva njihova komunikacija nekorisna.

U delegaciji liste "Izbor za bolji život" pored Tadića bili su njegov partijski zamenik Dragan Đilas, potpredsednici Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Jelena Trivan i Bojan Pajtić i lider SDPS-a Rasim Ljajić.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво