Читај ми!

LDP: Saglasnost o ključnim pitanjima

Liberalno demokratska partija može da bude samo deo vlade koja će biti zasnovana na evropskim vrednostima, kaže Čedomir Jovanović. Različite smo stranke i političari, ali uprkos tim razlikama, moramo postići saglasnost oko ključnih tačaka, navodi lider LDP-a.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da bi ulazak te stranke u buduću vladu iz korena ubrzao ritam reformi i trajno učvrstio evropsku orijentaciju zemlje, dodavši da su upravo zbog toga izloženi osporavanjima.

"Zbog toga je proces formiranja te vlade opterećen tolikim pritiscima koji dolaze iz onih krugova koji savršeno razumeju da bi ulazak LDP-a u vladu stavio tačku na kolebanja u evropeizaciji i modernizaciji zemlje i označio kraj svih dosadašnjih opstrukcija u tom poslu", rekao je Jovanović za Tanjug.

Lider LDP-a je poručio da je centralni interes te stranke formiranje što efikasnije vlade koja će biti u stanju da izvede Srbiju iz izolacije i kroz proces evropskih integracija izgradi modernu zemlju, punopravnu članicu EU.

Jovanović je dodao da upravo zbog tog cilja vrednosti današnje Evrope moraju biti definisane kao vrednosti na kojima će raditi buduća vlada, napominjući da LDP može da bude deo samo takve vlade, koja će voditi jasnu politiku.

"Različite smo stranke i političari, bili smo i ostaćemo drugačiji, ali uprkos tim razlikama, moramo postići saglasnost oko ključnih tačaka. Svoje interese kao društvo ne možemo ostvarivati kroz stalne sukobe i nesporazume manjeg ili većeg intenziteta s regionom, Evropom i svetom", rekao je lider LDP-a.

Lider LDP-a je rekao da ta stranka razgovara sa DS i SPS o formiranju vlade i da pritom ne beži ni pred jednim problemom. "Situacija jeste komplikovana, ali baš zato verujemo da je u ovom trenutku presudno da se dogovorimo oko jasnog koncepta, ne umanjujući legitimne razlike koje postoje", smatra Jovanović.

Kako je istakao Jovanović, LDP je garant promene u srpskoj politici i zato je izložen osporavanjima, "na isti način na koji je bila ugrožavana evropska budućnost Srbije i u januaru 2001. godine, suprotstavljanjem reformskim planovima Đinđićeve vlade, kao i 12. marta 2003. godine nasilnim prekidom te modernizatorske politike, ili u februaru 2008. godine, kada je gotovo prekinuta svaka politička veza Srbije sa Evropom".

Jovanović je napomenuo da su situacija u zemlji i njen međunarodni položaj ugroženi zbog toga što je Srbija dobila predsednika čiji stavovi ili interpretacije tih stavova izazivaju nepoverenje i stvaraju zazor i opreznost u ocenjivanju buduće orijentacije zemlje.

Te dileme baš zbog toga, smatra Jovanović, moraju brzo biti otklonjene formiranjem vlade koja će voditi čistu, jasnu i nedvosmislenu politiku dobrih odnosa u regionu i prihvatanja evropskih vrednosti.

"Problemi koji postoje, bez obzira da li govorimo o Kosovu, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ili Hrvatskoj, treba da se rešavaju kroz uvažavanje i afirmisanje svakog specifičnog interesa, jer više nema vremena za čekanje, s ciljem da na Balkanu stvorimo svoju Evropu", zaključio je Jovanović.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво