Читај ми!

Formiranje vlade i (ne)naučene lekcije

Stranke koje pregovaraju o vladi tvrde pazar, a dogovor će biti postignut kada budu obezbedile najbolje što mogu za sebe, ocenili su analitičari, gostujući u emisiji "Oko". U ovom trenutku otvorene su obe opcije, da mandatar bude iz redova demokrata, ali i naprednjaka. Gosti "Oka" složili su se da Boris Tadić nije trebalo da prihvati tu ulogu.

Kada stranke budu obezbedile što više ministarskih mesta ili mesta u javnim preduzećima, tada će Srbija dobiti novu vladu, ocenio je sociolog Jovo Bakić, gostujući u emisiji Oko

(Snimak "Oka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

Sa njim se slaže i direktor agencije "Pragma" Cvijetin Milivojević koji objašnjava da se poslednjih dana iz svih stranaka čuje da one međusobno razgovaraju.

Ne iznenađuje ga mogućnost da naprednjaci i socijalisti naprave koaliciju, jer je SPS u kampanji podsećao na stranku od pre 2008. godine, po čemu je bliža SNS-u, nego DS-u ili LDP-u.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je distribucija moći veoma važna i da se moraju usaglasiti stavovi oko najvažnijih državnih, ali i socijalno-ekonomskih pitanja. To obuhvata sve od rešavanja pitanja odnosa prema Republici Srpskoj, do potrebe aranžmana sa MMF-om.

Milivojević ne veruje da bi vlada koju bi činile kolalicije oko DS-a, SPS-PUPS-JS i LDP-a mogla dugo da traje, jer je teško pomiriti stav PUPS-a o položaju penzionera i isplati penzija, sa stavom liberala o ozbiljnoj reformi penzionog sistema.

Rezultati izbora, kažu analitičari, pokazuju pre poraz Borisa Tadića, nego pobedu Tomislava Nikolića. Njih dvojica, naime, zajedno nemaju podršku 50 odsto birača, što pokazuje da građani nisu zadovoljni državom i društvom u kojem žive.

Bakić smatra da Tadić nije dobro razumeo lekciju koju je dobio na izborima, jer da jeste ne bi nikada prihvatio da bude premijer. Ni Tadić, ni DS, smatra Bakić, nisu dorasli izazovima koji stoje pred ovim društvom. Objašnjava da bi na mesto premijera pre trebalo da budu Dragan Đilas ili Bojan Pajtić, jer su oni pobednici iz redova demokrata.

Ovim potezom Tadić će "samo ići u korist stranačkih lovaca, koji ga primoravaju na političko samoubistvo", kaže Bakić i misli da lider demokrata sada čini medveđu uslugu i sebi i svojoj stranci.

S tim se slaže i Milivojević, koji smatra da bi Tadić bio uspešan ministar spoljnih poslova. Ipak, prihvatanjem pozicije premijera pokušao je da pridobije SPS i spreči Dačića da uđe u ozbiljne pregovore sa naprednjacima.

Tadić bi, kaže Milivojević, bio dobar predsednik vlade, ako bi u toj vladi bila SNS i ako bi, recimo, bila ograničenog mandata, na godinu dana - dok ne počnu pregovori o pridruživanju. Međutim, objašnjava da se obe stranke boje kako bi birači na to reagovali. Ipak, ne isključuje nijednu kombinaciju. Jedina za koju veruje da je nemoguća jeste koalicija u kojoj bi zajedno bili DSS i LDP.

Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, analitičari preporučuju da što pre angažuje savetnike za spoljnu politiku, jer su neke od izjava pokazale da se na tom terenu ne snalazi baš najbolje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи