Читај ми!

Naprednjaci pozvali socijaliste

Ivica Dačić od lidera naprednjaka Aleksandra Vučića dobio poziv za razgovore o formiranju vlade. Vlada treba da bude formirana što pre, ali nisu u pitanju dani već nedelje i meseci, rekao Dačić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je danas od lidera naprednjaka Aleksandra Vučića dobio poziv za razgovore o formiranju vlade.

"Danas sam razgovarao sa Vučićem koji nas je pozvao na razgovore. Zadovoljan sam što je ta stranka tolerantnija nego pre", rekao je Dačić novinarima u Petrovcu na Mlavi.

Dačić je, međutim, ponovio ranije iznet stav da je koalicija oko SPS-a ušla u razgovore o vladi prvo sa DS-om i da bi, ukoliko bi tu došlo do neuspeha, tek onda razgovarali i sa drugim partnerima.

Lider socijalista negirao je da je noćas razgovarao sa predsednikom demokrata Borisom Tadićem i da se dogovorio o svemu, čak i o resorima.

"To su svakakve priče koje i ja slušam svakog dana", rekao je Dačić.

Novinare je zanimalo i da li postoji mogućnost da vlada ne bude formirana, na šta je Dačić kategorično odgovorio da se to sigurno neće dogoditi.

Vlada će sigurno biti formirana, jer niko ne sme da ide u nove izbore u ovako teškoj situaciji, rekao je Dačić.

Onima koji veruju da će se taj proces dogoditi za narednih par dana, Dačić je poručio da se ne razumeju u politiku.

"Treba da bude formirana što pre, ali sigurno nisu u pitanju dani, već nedelje i meseci", smatra predsednik SPS-a.

Odgovor na poruke iz LDP-a 

Dačić je, odgovarajući na poruke iz LDP, naveo da SPS želi vladu koja je u isto vreme i jedno i drugo - proevropska i prosrpska. Govoreći o različitim varijantama u vezi sa formiranjem vlade, šef socijalista je rekao da se koalicija oko SPS opet nalazi između dve vatre.

"To nam je izgleda sudbina", naglasio je i ponovio da su dve partije, koje su dobile najveći broj glasova na izborima, SNS i DS, dobile 23 odnosno 22 odsto, a njegova koalicija oko 15 odsto glasova birača.

"Nisu dobili potrebnu većinu i ukoliko formiranje vlade podrazumeva našu koaliciju sa DS, opet nam fali treći partner, odnosno URS ili LDP, a sa druge strane, ako SNS danas nama nudi da razgovaramo oko formiranja vlade i tu je jasno da fali treći. Taj treći je DSS", precizirao je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, tu se govori o suštinskom pitanju, jer od izbora nove vlade zavisi kurs države.

Dačić je ponovio da socijalisti ne mogu u vladu koja će o Republici Srpskoj govoriti kao o genocidnoj tvorevini, u vladu koja može da se odrekne Kosova i Metohije, kao ni u vladu koja neće da razgovara o EU, što je, podsetio je, stav DSS.

"DSS i SNS neka kažu ko su ti koji donose većinu od 126", poručio je Dačić i naglasio da je "konačno i Čedomir Jovanović shvatio da od socijalista zavisi".

Dačić je potvrdio da je juče razgovarao sa Jovanovićem o pronalaženju rešenja u vezi sa državnom politikom i u cilju približavanja stavova oko onoga što je državna, a ne stranačka politika.

Na pitanje što misli o izričitom stavu predsednika RS Milorada Dodika da neće sarađivati sa vladom u kojoj bi bio LDP, Dačić je rekao da je to posledica stavova koje je prethodno iznosio Jovanović, a da on i bez Dodika zna šta treba da radi. Dačić je zaključio da nije dobro da se odnosi komplikuju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се