Читај ми!

Konsultacije o mandataru

Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao o formiranju vlade sa predstavnicima liste koju predvodi SNS. Aleksandar Vučić najavio da će naprednjaci danas SPS-u uputiti poziv za razgovore o vladi. Razgovori Nikolića sa predstavnicima Demokratske stranke u sredu.

11.58 – Završene konsultacije predsednika Tomislava Nikolića i predstavnika liste oko SNS-a. 

11.07 – Počele konsultacije predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srpske napredne stranke o formiranju vlade.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je o formiranju nove Vlade Srbije sa predstavnicima izborne liste koju je predvodila Srpska napredna stranka.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da je Nikoliću preneo da bilo koja vlada koja bude formirana bez SNS-a ne bi imala legitimitet. "Imali smo stav da je svaka vlada bez SNS-a nelegitimna, jer su u drugom krugu predsedničkih izbora građani pokazali da žele promene i drugačiju Srbiju", naglasio je Vučić.

Vučić je najavio da će naprednjaci danas uputiti SPS-u poziv za razgovore o formiranju buduće vlade. Vučić je rekao da će socijalistima predložiti vladu od 12 ministarstava, bolju, bržu i efikasniju administraciju, kao i uštede od oko 600 miliona evra kao rezultat primene novog zakona o javnim nabavkama.

Prema rečima lidera SNS-a, SPS-u će biti ponuđeni i novi zakon o vladi i zakon o ministarstvima.

Na pitanje da li su naprednjaci spremni da SPS-u ponude i premijersko mesto, Vučić je rekao da se o personalnim rešenjima još ne razmišlja, ali i ponovio da je kandidat SNS-a za premijera Jorgovanka Tabaković. "Razgovori tek treba da počnu", rekao je Vučić novinarima.

Aleksandar Vučić je podsetio da su naprednjaci i ranije imali neformalne razgovore sa socijalistima i dodao da SNS poštuje obavezu SPS-a da razgovara sa drugim partnerima. Vučić je, međutim, naglasio da su naprednjaci spremni da sa njima formiraju vladu.

Govoreći o vladi koju bi formirao, eventualno, DS sa svojim koalicionim partnerima, Vučić je rekao da mesec dana po završetku izbora Srbija još uvek nema takvu vladu, a oni koji su počeli da se dogovaraju 6. maja uveče to još uvek nisu učinili.

"Ako su se dogovorili to moraju da kažu, jer je važno da se vlada formira što pre, kako bi se zaustavilo divljanje kursa, za šta je odgovorna vlada", uveren je Vučić.

"Ne mislim da je za Srbiju dobro da vladu formiraju DS, SPS i LDP, jer će to biti potpuno ista vlada, sa istim licima. Imaćete istu vladu, sve ono što smo do sada imali, sa istim ministrima, na istom programu, osim što ćete u program ubaciti borbu protiv valjda genocidne tvorevine Republike Srpske i borbu za nezavisno Kosovo", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je rekao da je to "jedino novo što Čedomir Jovanović unosi u tu vladu".

Upitan o trećem partneru u potencijalnoj vladi SNS-a i SPS-a, Vučić nije konkretno odgovorio, ali je naveo da će do kraja sedmice razgovarati sa DSS-om i njenim liderom Vojislavom Koštunicom, sa kojima SNS od ranije ima dobru saradnju.

Vučić je uveren da predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće štititi interese nijedne partije, već da će isključivo brinuti o interesima građana Srbije.

Lider naprednjaka potvrdio je da se susreo sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem na prijemu u italijanskoj ambasadi, ali nije otkrio o čemu je sa njim razgovarao.

Osim Vučića, na konsultacijama kod predsednika Nikolića bili su kandidatkinja za premijera Jorgovanka Tabaković, funkcioneri Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i lideri stranaka koji su sa SNS-om učestvovali na listi "Pokrenimo Srbiju": Velimir Ilić, Aleksandar Vulin, Dragomir Karić.

Nikolić: Vlada što pre

Predsednik Tomislav Nikolić je juče rekao da vlada mora da bude sastavljena što pre i da, shodno ranijem obećanju, počinje konsultacije o njenom formiranju dodavši da ne želi da spekuliše ko će je formirati.

On je podsetio da je obećao da će, shodno zakonu i Ustavu Srbije, obaviti razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, ukoliko se niko ne pojavi sa dogovorom o parlamentarnoj većini.

Nikolić je ranije najavio da će posle SNS-a razgovarati sa predstavnicima Demokratske stranke, pa sa SPS-om. Predsednik Srbije rekao je da očekuje od razumnih ljudi koji se bave politikom da svoj posao obave i da se što više angažuju kako bi vlada bila formirana što pre.

"Razgovaraću sa predstavnicima svih političkih stranaka ili bar tri najveće grupacije koje su zastupljene u parlamentu", najavio je Nikolić i dodao da smatra da te grupacije u nekoj kombinaciji mogu da formiraju vladu. "Neću da spekulišem ko bi to mogao da bude. Ko će sa kim – u tome ne učestvujem", rekao je Nikolić.

Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da još nema parlamentarne većine, ali da će nastaviti razgovore s Demokratskom strankom i njenim liderom Borisom Tadićem o formiranju vlade. On je istakao da razgovori sa DS-om nisu propali.

Dačić je rekao da će tek narednih dana uslediti "ozbiljni razgovori sa demokratama, a ukoliko oni ne uspeju, tek tada će koalicija SPS–PUPS–JS razgovarati i sa eventualnim drugim partnerima".

Na pitanje da li je LDP prihvatljiv partner za njega, Dačić je odgovorio da je, ipak, najvažnije pitanje kakvu će politiku voditi Vlada Srbije.

Stav LDP-a je da Socijalistička partija Srbije treba da odluči da li će biti deo proevropske Vlade ili će većinu tražiti bez LDP-a, rečeno je sinoć posle razgovora lidera DS-a i LDP-a Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара