Читај ми!

Odluka na Ist riveru

Sledećeg petka u Njujorku bira se predsedavajući Generalne skupštine UN, a kandidat za tu funkciju je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Stručnjaci kažu da srpski ministar može očekivati značajnu podršku nesvrstanih zemalja.

Članice Ujedinjenih nacija izabraće sledećeg petka u Njujorku izabraće predsedavajućeg Generalne skupštine. Za taj položaj kandidovali su se šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i litvanski ambasador Dalijus Čekuolis.

Odluke tog centralnog tela svetske organizacije nisu obavezujuće, ali od njega dolaze važne međunarodne inicijative, pa je izbor za predsedavajućeg priznanje i zemlji iz koje je kandidat.

Pošto su se za predsedavajućeg Generalne skupštine kandidovala dvojica diplomata, on će biti izabran tajnim glasanjem.

Nije uobičajeno da se predsedavajući bira glasanjem, već jedna od pet regionalnih grupa zemalja istakne jednog kandidata koji bude prihvaćen aklamacijom. Međutim, to nije presedan, jer je glasalo i 1991. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da ko kod da pobedi, predvodiće UN sa posebnim legitimitetom, koji proizilazi iz činjenice da je mandat osvojen na direktnim izborima.

"Ova kandidatura Srbije nam je omogućila da na najvišem nivou predstavimo naš pogled na svet i naše prioritete. Nadam se da će ova kampanja doprineti povećanju ugleda i vidljivosti Srbije u svetu", ističe Jeremić.

Delegacije Srbije i Litvanije imaju ispred sale Generalne skupštine mesta na kojima objašnjavaju diplomatama u zdanju u Njujorku prednosti svojih kandidata.

Stručnjaci kažu da srpski ministar, između ostalih, može očekivati značajnu podršku nesvrstanih zemalja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže da je snažna podrška Rusije ono što bi moglo da obeleži predsedavanje ministra Jeremića, sudeći po izjavi ambasadora Vitalija Čurkina. "Čurkin je rekao da je vreme za nekog dinamičanog, koji će prodrmati Generalnu skupštinu UN-a", navodi Simić.

Predsedavajući Generalne skupštine bili su mnogi šefovi diplomatija, premijeri i predsednici.

Na tom mestu su sa prostora nekadašnje Jugoslavije bili 1977. godine Lazar Mojsov i 2007. godine Srđan Kerim, obojica Makedonci. Ako ministar Vuk Jeremić bude izabran, u njegovom timu, kako je najavljeno, biće ugledne diplomate iz sveta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво