Читај ми!

Tadić: Spreman sam da budem premijer

Spreman sam da preuzmem mesto premijera, ukoliko koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade, rekao je lider DS-a Boris Tadić posle sednice Predsedništva stranke. Prvo razgovor sa koalicijom SPS–PUPS–JS, kaže Tadić.

21.27 - Kako javlja reporter RTS-a, predsednik DS-a Boris Tadić rekao da je spreman da preuzme mesto premijera, ako se prihvate ciljevi i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada.

20.35 - Tanjug prenosi izjavu predsednika DS-a Borisa Tadića koju je dao Večernjim novostima da je spreman da prihvati mesto premijera, ukoliko koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade.

Demokratska stranka predložila je Borisa Tadića za mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije, saopšteno je posle sednice šireg Predsedništva te stranke. 

Tadić je, posle tročasovne sednice, rekao da je spreman da prihvati funkciju ako se prihvate ciljevi i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada i najavio da će o parlamentarnoj većini prvo razgovarati sa koalicijom SPS–PUPS–JS.

On je naglasio da nikada nije dolazila u obzir, niti će, kako je rekao, dolaziti u obzir bilo kakva koalicija sa Srpskom naprednom strankom.

Lider DS-a rekao je da veruje da će sa koalicijom SPS–PUPS–JS postići dogovor o parlamentarnoj većini.

Tadić je naglasio da buduća vlada treba da bude naoružana ciljevima i vrednostima, kao i planom koji je realističan i ostvariv.

Na opasku novinara da ga "svi mole da bude premijer i da će molba uskoro stići i o predsednika Republike", Tadić je rekao da je Nikolić to na neki način već i učinio rekavši da lider DS-a treba da odluči da li hoće da bude premijer.

"Nešto ne vidim da se svi guraju oko mesta predsednika vlade u ovom trenutku, a pre samo nekoliko nedelja to je bilo atraktivno mesto. Šta da vam kažem, menja se politička situacija u Srbije. Verovatno je to sada jedno užareno mesto, ali, bože moj, bilo je takvo i mesto predsednika Republike prethodnih osam godina, pa smo uspeli da odbranimo interese države", rekao je Tadić.

On je uveren da svi mogu biti zadovoljni ugledom koji Srbija danas ima u svetu i da od predsednika Nikolića očekuje da nastavi tim putem.

Na pitanje šta ga je navelo da promeni mišljenje, pošto je u izbornoj noći rekao da neće biti premijer, Tadić je odgovorio da je poslednjih dana od saradnika u stranci i građana čuo uveravanja da ne treba odustati od ciljeva za koje se bori DS, a to je pravednije društvo, i da je nakon toga odlučio da preuzme tu dužnost.

"Poslednjih sedam dana sam i od građana, pa i mnogih iz DS-a i koalicionih stranaka dobijao argumentaciju da smo na izborima, pa i svih ovih godina poručivali da nikada nećemo odustati", rekao je Tadić i dodao da je u izbornoj noći 20. maja rekao ono što je u tom trenutku osećao i mislio i da nije imao "rezervni plan".

Tadić je ponovio da njegovo mišljenje o kohabitaciji nije dobro, ali da je to politička realnost u mnogim zemljama.

Prvo parlament, pa vlada

Kao najveće probleme u Srbiji Tadić je naveo siromaštvo, nezaposlenost, nerešeno pitanje Kosova i problem organizovanog kriminala.

Prema njegovim rečima, Vlada mora da bude fokusirana na rešavanje tih problema, kao i intenziviranje borbe protiv korupcije.

"Na taj način ćemo reformisati društvo i približiti se višem nivou evropskih integracija. Članstvo u EU je za nas instrument za poboljšanje uslova života", dodao je Tadić.

On je naveo da prvo treba da se konstituiše novi parlament, a zatim da se formira nova vlada.

On je istakao da će doći vreme i za analizu rezultata izbora, kao i analizu odgovornosti.

"Suočavamo se sa velikim teškoćama, ali verujem da dolaze bolji dani za Srbiju", poručio je Tadić.

Sednici, koja je počela nešto posle 18 sati u sedištu DS-a u Krunskoj ulici, prisustvovali su visoki funkcioneri te stranke kao i koalicioni partneri – predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Na sednici su bili i zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas, potpredsednici Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Jelena Trivan, kao i predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović i Ružica Đinđić. 

Prisutni su bili i Nada Kolundžija, Gordana Čomić, Boško Ristić, Igor Pavličić, Zoran Alimpić, Aleksandar Šapić, Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

Predsedništvo DS-a zasedalo je u proširenom sastavu dan uoči najavljenog sastanka sa predsednikom Socijalistike partije Srbije Ivicom Dačićem i liderima koalicije okupljene oko SPS-a.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара