Читај ми!

Vrh DS-a o formiranju vlade

Funkcioneri DS-a razgovaraju na sednici Predsedništva o pregovorima o novoj vladi. Za sutra predviđeni razgovori lidera koalicija oko SPS-a i demokrata, kao i susret Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

18.10 - Počela sednica Predsedništva Demokratske stranke, javlja reporter RTS-a.

Sednica Predsedništva Demokratske stranke održava se u sedištu te partije u Beogradu. Posle sednice planirano je obraćanje medijima, saopštila je Demokratska stranka.

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović rekao je Tanjugu uoči sednice Predsedništva da DS mora da preuzme odgovornost za formiranje vlade i da bi Boris Tadić trebalo da bude premijer.

"To bi bilo dobro rešenje, naravno pod uslovom da ima podršku celoga koalicionoga tima", istakao je Mićunović.

Potencijalni koalicioni partneri očekuju od DS-a da posle današnje sednice predsedništva objave ko će biti kandidat za premijera. To je u izjavi za Radio Beograd rekla potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović.

"Od ponedeljka kreću razgovori između DS i SPS. Ako ništa ne uradimo za kratko vreme praviće se druge kombinatorike, jer nema razloga da građani Srbije dugo čekaju", navela je Đukić Dejanović.

Potpredsednica socijalista  je ocenila da DS treba da da mandatara za formiranje vlade, pošto je ostvarila bolji izborni rezultat od SPS, kao i da bi Boris Tadić "bio dobar predsednik vlade".

Međutim, Tadić je posle sastanka Predsedništva DS-a, održanog u petak, rekao da će se najpre razgovarati o programu nove vlade, a potom o imenima. 

Tada je odlučeno i da se na osnovu dogovora postignutog 8. maja nastave pregovori sa koalicionim partnerima, SPS-PUPS-JS, o formiranju parlamentarne većine.

Sudeći prema izjavama lidera socijalista Ivice Dačića, ti razgovori ne bi trebalo da budu "teški". Kako je objasnio, prethodne četiri godine socijalisti i demokrate bili su u koaliciji, a principe saradnje, koje su dogovorili tada, poštovali su čitav period rada i još aktuelne vlade.

Pored najavljenog početka pregovora sa koalicijom oko socijalista, lider demokrata trebalo bi sutra da se sastane i sa izabranim predsednikom Tomislavom Nikolićem. 

Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Po Zakonu o predsedniku Republike, predsednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade u Skupštini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара