Читај ми!

Dačić: U vladu samo sa DS-om

Koalicija oko SPS-a hoće parlamentarnu većinu jedino sa DS-om, rekao lider socijalista Ivica Dačić i istakao da DS ima pravo na premijera. U eventualnoj vladi DS-a i SNS-a nemamo šta da tražimo, poručio Dačić.

Lider socijalista Ivica Dacić izjavio je da Demokratska stranka kao najjača u koaliciji ima pravo na premijera i da od njenog lidera Borisa Tadića očekuje da aktivira proces razgovora o formiranju parlamentarne većine započete 8 maja. Dačić očekuje da razgovori sa DS-om počnu sledeće sedmice.

Lider SPS-a je uoči sednice Predsedništva stranke naglasio da nema dileme o tome sa kim će koalicija čiji je on lider da formira parlamentarnu većinu i još jednom je potvrdio da je o tome razgovarao jedino sa DS-om.

"Za nas nema dileme. Ništa nije sporno, čekamo i apelujemo na DS da taj proces ubrza. Nemamo ništa protiv ni ukoliko dođe do dogovora DS i SNS, ali u toj vladi nemamo šta da tražimo", rekao je Dačić.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da za tu stranku nije pitanje kome će se "dati" prilikom sastavljanja vlade, već da bi na to trebalo da odgovore Demokratska stranka i Srpska napredna stranka, jer se SPS "dogovorio".

"To nije ni bila tema, to nije pitanje za mene, to je pitanje za Borisa i za Tomu, s kim će oni, jer, što se nas tiče, mi smo se dogovorili", rekao je Dačić. "Nismo ljuti ni ukoliko neko napravi koaliciju sa nekim drugim", naveo je Dačić.

Sednica Predsedništva SPS-a završena je nešto pre 16 sati, a tema je bila analiza rezultata izbora. Dačić je novinarima rekao da je to bio pripremni sastanak za sednicu Glavnog odbora stranke koji je zakazan za nedelju.

Dačić: Mesto premijera pripada DS-u

Upitan o tome kome želi da pripadne funkcija premijera, naglasio je da smatra da to mesto pripada DS-u kao najvećoj stranci u koaliciji i precizirao da ga o svojoj odluci da li će biti kandidat za premijera Tadić još nije obavestio.

Naglasivši da svakodnevni kontakti postoje na stranačkom nivou, ali da se sa Tadićem nije čuo lično, Dačić je insistirao da odluka o kandidatu za premijera ne treba da bude tema "kočenja" njihovog međusobnog dogovora.

"Stanje je takvo da se ne može brzo očekivati formiranje nove vlade, ali ne očekujem ni neku veliku dramatiku. Svako treba da radi svoj deo posla dok se vlada ne konstituiše", poručio je Dačić i naglasio da je današnja sednica predsedništva SPS-a sazvana u cilju razmatranja izbornih rezultata i potvrđivanja opredeljenja koalicije u kakvu vladu želi, odnosno šta ne želi.

Dačić je, ipak, ne isključujući mogućnost formiranja takozvane velike koalicije, ocenio da to ne bi bila velika koalicija, jer su DS i SNS osvojili samo 22, odnosno 23 odsto glasova birača, i to od 45 do 46 odsto izašlih na biračkih mesta.

Dačić je dodao da je za njih neprihvatljivo učešće u takvoj vladi. "Dobro smo razmislili i doneli smo odluku da u takvoj koaliciji ne želimo da učestvujemo", rekao je Dačić, dodavši: "Mi jesmo za kohabitaciju, ali kohabitacija ne znači koaliciju".

"Nisam obavešten da nameravaju da naprave takvu koaliciju. Ako to hoće, onda duguju objašnjenje zašto su vodili takvu kampanju da samo što nije izbio građanski rat između njih", rekao je Dačić.

Komentarišući današnje događaje povodom konstituisanja lokalne vlasti u Surčinu, Dačić je rekao da očekuje da će "lokalne stvari biti problem u celoj Srbiji".

Sednici predsedništva stranke na Studentskom trgu prisustvovali su, između ostalih, Petar Škundrić, Žarko Obradović, Dušan Bajatović, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво