Читај ми!

Koalicione kombinatorike

Kasa je prazna, pa se na vlast nikome ne žuri, tvrde pojedini analitičari. Iako su demokrate i koalicija oko SPS-a potvrdile saradnju, šire se glasine i o velikoj koaliciji. Jedno je sigurno - SNS će prvi od Tomislava Nikolića dobiti mandat za formiranje Vlade.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić apeluje na sve stranke i njihove lidere da ne gube vreme na formiranje vlade, ali još uvek nema detalja o tome jesmo li blizu parlamentarne većine.

Nikolić najavljuje da će mandat za formiranje vlade prvo ponuditi Srpskoj naprednoj stranci. Ako u tome ne uspe mandat će, kaže, ponuditi nekom drugom.

"Ja ću vama da ponudim mandat za formiranje nove vlade. Ako ga ne iskoristite, ponudiću ga nekom drugom", rekao je Nikolić na Glavnom odboru SNS-a. Time je stavljena tačka na nagađanja da će vladu najpre sastavljati Jorgovanka Tabaković. Nije, međutim, stavljena tačka na pitanje ko će u toj vladi biti.

"Demokratska stranka vodila je najjeziviju kampanju protiv Srpske napredne stranke. Mi nismo ljudi koji bi želeli da žive u prošlosti niti da stvaramo neprijatelje na političkoj sceni. U skladu sa politikom predsednika države pružićemo ruku svima, ali mislim da to (vlada SNS-a i DS-a) ne bi bilo idealno rešenje za Srbiju", rekao je Vučić.

Kasa je prazna. U vlast se nikome ne žuri – tako situaciju opisuju analitičari. I mada su demokrate i koalicija oko SPS-a potvrdile saradnju, šire se glasine i o velikoj koaliciji.

"Srećan put. Srećan put bez povratka", tako lider SPS-a Ivica Dačić komentariše moguću vladu dve najveće stranke naprednjaka i demokrata, u kojoj mu, kako kaže, mesto ne treba.

Glasine da se Tadić dvoumi zato što je Jovan Krkobabić tražio Ministarstvo finansija i zbog navodnih ucena mestima u vladi, Dačić odbacuje.

"Niko ih ne ucenjuje, zato što ni sa kim nisu ni razgovarali. Ko da ih ucenjuje kad nismo ni došli do tih tema. Oni izmišljaju kao alibi zašto se ne formira vlada", kaže Dačić.

Za Dačića, parlamentarna većina, ipak, postoji.

"Da ne postoji, ne bismo sigurno Boris Tadić i ja, zajedno sa Krkobabićem i Markovićem, pred drugi krug, napravili dogovor o formiranju parlamentarne većine. Da li se ostaje pri tim dogovorima, sada treba da se izjasne svi koji u tome učestvuju", kaže Dačić.

I Dačićev koalicioni partner lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković čeka poziv demokrata. "Ja bih voleo da predsednik vlade bude Boris Tadić imajući u vidu njegovu međunarodnu popularnost i da se ta vlada konstituiše brzo", kaže Marković.

Demokrate ćute. Niko od potpredsednika stranke za sada ne želi da govori za medije.

Šta se događa ne otkriva ni ministar spoljnih poslova. "Ja bih vas molio da ipak sačekamo da organi DS-a i najviši funkcioneri stranke odluče kada i šta će da saopšte javnosti", kaže Vuk Jeremić.

Zašto DS odugovlači?

U javnosti se javlja pitanje šta vaga Boris Tadić i zašto odugovlači. Đorđe Vuković iz Cesida smatra da je u pitanju demokratski život koji važi u DS-u.

"Postoji jedan broj različitih grupa koje imaju različiti uticaj u DS-u, pa kako on prevlada tako se formira odluka. Očigledno je uzdrmana, nije tako bespogovorna pozicija Borisa Tadića, a sa druge strane pitanje je ko je taj njegov naslednik, ako se uopšte postavlja pitanje njegovog naslednika", kaže Vuković.

Prema njegovim rečima, eventualni naslednik Borisa Tadića se očigledno nije formatirao da može preuzeti stranku i, kako kaže, to neće biti u narednom periodu. Vuković smatra da je to razlog odugovlačenja, kao i pitanje toga da li će postojati i ko će biti premijer iz DS-a.

Za tačno mesec mora da bude konstituisan parlament, a vlada tri meseca od njegove prve sednice.

Ustav i zakoni, međutim, ne predviđaju rok koji je ostavljen mandataru da sastavi vladu. Da li bi, teoretski, Jorgovanka Tabaković mogla da odugovlači do 9. septembra, pa da se ide na nove izbore? Ne, tvrde pravnici, koji kažu da postoje takozvani razumni rokovi koji zavise od predsednika, ali i njegovih sagovornika.

"Ovde imamo tri opcije, tri meseca će biti sasvim dovoljno, ali javnost očekuje da se to završi ranije, jer zemlja bez vlade nije zemlja koja je u punom kapacitetu svojih mogućnosti", kaže prof. Zoran Ivošević sa Pravnog fakulteta Univerziteta "Union".

Prema njegovim rečima, interesi svih, a pre svega onih koji su birali, jeste da se vlada obrazuje što pre. "Po mom osećanju i ranijoj praksi, ti razumni rokovi otprilike mogu biti po sedam dana za svaki pokušaj", kaže Ivošević.

Spekulacije da u novoj vladi koju bi eventualno sastavljali naprednjaci nema mesta DSS-u zbog stava međunarodne zajednice, u toj partiji niko nije želeo da komentariše.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво