Nikolić podneo ostavku u SNS-u

Tomislav Nikolić podneo ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke, jer "želi da bude predsednik svih građana". Nikolić najavio da će mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi naprednjacima.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić podneo je ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke, jer, kako je rekao želi da bude predsednik svih građana. Nikolić je najavio i da će mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi naprednjacima.

"Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite daću ga u lošije ruke", rekao je Nikolić na sednici Glavnog odbora SNS-a.

Nikolić je rekao da stranku "puna srca" na upravljanje do Kongresa naprednjaka ostavlja zameniku predsednika SNS-a Aleksandru Vučiću.

"Jedino demokratski i civilizovano i jedino pošteno je da budem predsednik svih građana", rekao je Nikolić.

Nikolić je članovima Glavnog odbora stranke poručio da ne očekuju da on više donosi odluke, kadrovska rešenja, strategiju, ali da mogu da od njega očekuju savete. 

Nakon sednice Glavnog odbora, Nikolić je najavio da će tražiti da njegova inauguracija bude najkasnije do 1. juna, a da će njegova prva zvanična poseta biti Briselu 12. juna.

Nikolić je rekao da će u ponedeljak 28. maja imati sastanak sa predsednicom još uvek aktuelnog saziva Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i da će na tom sastanku tražiti da položi zakletvu najkasnije do sledećeg petka, 1. juna.

Prema njegovim rečima, u Moskvi će, gde putuje sutra, poslednji put boraviti u ime SNS-a.

Odgovarajući na pitanja o formiranju vlade, Nikolić je rekao da lider Demokratske stranke Boris Tadić treba što pre da odluči i saopšti javnosti da li će biti premijer, a da će on mandat dati onome ko obezbedi parlamentarnu većinu.

"Želim da sarađujem sa izabranom vladom Srbije, a poveriću mandat onome ko će obezbediti većinu", rekao je Nikolić.

"Ponudio sam Tadiću prijateljstvo"

Nikolić je rekao da se sastao sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem i da je sa njim, kako je naveo, razgovarao o svemu i ponudio mu prijateljstvo.

"Video sam se sa Tadićem pre neki dan. O svemu smo razgovarali", rekao je Nikolić.

"Do aprila 2010. imali smo prijateljstvo. Ponovo sam mu ponudio prijateljstvo da postignemo konsenzus o Kosovu i da se makar jednom mesečno sastajemo kao nekad", rekao je Nikolić i dodao da sa Tadićem nije razgovarao o vladi SNS-DS.

Komentarišući izjavu lidera socijalista Ivice Dačića, da DS i SNS razgovaraju o formiranju vlade, Nikolić je odgovorio da Dačić "tvrdi pazar", kao i da se sa njim čuo i da su razgovarali, ali da tema nije bila vlada.

Kada se u medijima pominje velika koalicija SNS, DS, SPS postavlja se pitanje, kako je naveo Nikolić, zašto bi uopšte tu trebao SPS, budući da DS i SNS zajedno imaju 140 poslanika.

Govoreći o eventualnoj saradnji sa DS i stvaranju koalicije, Nikolić je rekao da to "nije realna priča", ali da SNS sada ima svoje rukovodstvo, koje će odlučivati o eventualnim koalicijama.

Novi predsednik Srbije je poručio da nema vremena za gubljenje u vezi sa formiranjem vlade i pozvao političare da se "uozbilje" kako bi mogao da poveri premijerski mandat bilo onome ko sastavi vladu ili najačoj stranci - SNS.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 25. maj 2012, 14:28)
VIZANTION [neregistrovani]

3 puta URA za Tomu

Konačno na čelu Srbije čovek koji razmišlja celovito,Toma je jedan pošten čovek koji je imao težak životni put,koji zna šta je odgovornost ! Sve najbolje ! Bog ga blagoslovio !

(petak, 25. maj 2012, 08:02)
roleikompanija [neregistrovani]

obecanje

Bilo kako bilo obecanje je ispunjeno.
Kako ce se formirati vlada odlucice stranke,a takva vlada bi;e najodgovornija za stanje u drzavi.
Vazno je da ce sada biti veca mogucnost za kontrolu rada svih cinilaca vlasti.

(petak, 25. maj 2012, 00:39)
Igor s [neregistrovani]

Predsednik svih.

Srbija je dobila predsednika kakvog nije imala godinama, i predsednika svih a ne politicke stranke. Bravo Tomo.

(četvrtak, 24. maj 2012, 21:20)
anonymous [neregistrovani]

Pošteno

održao je svoje prvo obećanje. Pratimo i dalje.

(četvrtak, 24. maj 2012, 20:07)
anonymous [neregistrovani]

Volim Srbiju

Ne zivim u Srbiji i nisam nikoga glasao.Voleo bi da se nasi politicari sloze i krenu punom parom.Sada imaju mogucnost da naprave dobru vlast.Skinite politicke dresove i radite za Srbiju.Narod Vam je ukazao poverenje.Samo napred Nikolicu i Tadicu.

(četvrtak, 24. maj 2012, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

?

Možda si u pravu, a možda i nisi!Imao je i Boris Tadić ovakvu mogućnost da pokaže da je bar deklarativno predsednik svih građana, ali je nije iskoristio.Izabere li stranka novo rukovodstvo, teško se Toma može vratiti na čelo.Neće tek tako novi lider stranke lako odstupiti.Ne uspe li SNS oformiti vladu, mislim da će se Toma po završetku mandata ili ne produženju istog povući u penziju .

(četvrtak, 24. maj 2012, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

Znamo

Znamo mi da ce on ostati "glavni" u stranci,ali je jako dobro da je podneo ostavku.To je pitanje morala i drzanje reci za ono sto je obecao.

(četvrtak, 24. maj 2012, 19:32)
anonymous [neregistrovani]

Vlada.

Prvo ispunjeno predizborno obecanje. Nastavi ovako Tomo i na sledecim izborima imas sigurno preko 50% glasova u prvom krugu.

(četvrtak, 24. maj 2012, 18:51)
anonymous [neregistrovani]

Cemu pompa?

da li je formalno ili ne, videćemo ... ali ovo je dobro i treba pozdraviti jer se na ovaj način formira model i praksa koju će i budući predsednici morati da poštuju ...

(četvrtak, 24. maj 2012, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

obećanje

Čovek je već ispunio jedno predizborno obećanje, nadam se da će tako nastaviti