Читај ми!

Nikolić podneo ostavku u SNS-u

Tomislav Nikolić podneo ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke, jer "želi da bude predsednik svih građana". Nikolić najavio da će mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi naprednjacima.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić podneo je ostavku na funkciju predsednika Srpske napredne stranke, jer, kako je rekao želi da bude predsednik svih građana. Nikolić je najavio i da će mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi naprednjacima.

"Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite daću ga u lošije ruke", rekao je Nikolić na sednici Glavnog odbora SNS-a.

Nikolić je rekao da stranku "puna srca" na upravljanje do Kongresa naprednjaka ostavlja zameniku predsednika SNS-a Aleksandru Vučiću.

"Jedino demokratski i civilizovano i jedino pošteno je da budem predsednik svih građana", rekao je Nikolić.

Nikolić je članovima Glavnog odbora stranke poručio da ne očekuju da on više donosi odluke, kadrovska rešenja, strategiju, ali da mogu da od njega očekuju savete. 

Nakon sednice Glavnog odbora, Nikolić je najavio da će tražiti da njegova inauguracija bude najkasnije do 1. juna, a da će njegova prva zvanična poseta biti Briselu 12. juna.

Nikolić je rekao da će u ponedeljak 28. maja imati sastanak sa predsednicom još uvek aktuelnog saziva Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i da će na tom sastanku tražiti da položi zakletvu najkasnije do sledećeg petka, 1. juna.

Prema njegovim rečima, u Moskvi će, gde putuje sutra, poslednji put boraviti u ime SNS-a.

Odgovarajući na pitanja o formiranju vlade, Nikolić je rekao da lider Demokratske stranke Boris Tadić treba što pre da odluči i saopšti javnosti da li će biti premijer, a da će on mandat dati onome ko obezbedi parlamentarnu većinu.

"Želim da sarađujem sa izabranom vladom Srbije, a poveriću mandat onome ko će obezbediti većinu", rekao je Nikolić.

"Ponudio sam Tadiću prijateljstvo"

Nikolić je rekao da se sastao sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem i da je sa njim, kako je naveo, razgovarao o svemu i ponudio mu prijateljstvo.

"Video sam se sa Tadićem pre neki dan. O svemu smo razgovarali", rekao je Nikolić.

"Do aprila 2010. imali smo prijateljstvo. Ponovo sam mu ponudio prijateljstvo da postignemo konsenzus o Kosovu i da se makar jednom mesečno sastajemo kao nekad", rekao je Nikolić i dodao da sa Tadićem nije razgovarao o vladi SNS-DS.

Komentarišući izjavu lidera socijalista Ivice Dačića, da DS i SNS razgovaraju o formiranju vlade, Nikolić je odgovorio da Dačić "tvrdi pazar", kao i da se sa njim čuo i da su razgovarali, ali da tema nije bila vlada.

Kada se u medijima pominje velika koalicija SNS, DS, SPS postavlja se pitanje, kako je naveo Nikolić, zašto bi uopšte tu trebao SPS, budući da DS i SNS zajedno imaju 140 poslanika.

Govoreći o eventualnoj saradnji sa DS i stvaranju koalicije, Nikolić je rekao da to "nije realna priča", ali da SNS sada ima svoje rukovodstvo, koje će odlučivati o eventualnim koalicijama.

Novi predsednik Srbije je poručio da nema vremena za gubljenje u vezi sa formiranjem vlade i pozvao političare da se "uozbilje" kako bi mogao da poveri premijerski mandat bilo onome ko sastavi vladu ili najačoj stranci - SNS.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво