Читај ми!

Lopta u dvorištu SNS-a i DS-a

Srbija je još daleko od formiranja vlade. Pogrešan je utisak da se za to čeka odluka SPS-a, rekao lider SPS-a Ivica Dačić. Lopta je, zapravo, u dvorištu DS-a i SNS-a, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, naveo Dačić.

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija još daleko od formiranja vlade, da je pogrešan utisak da se za to čeka odluka SPS-a i da je "lopta zapravo u dvorištu DS-a i SNS-a, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića".

Dačić je novinarima u Centru "Sava" rekao da je SPS spreman da učestvuje u strateškom partnerstvu poštujući izborni rezultat, ali da pre toga treba da im kažu na koji način.

"Niti je sa DS-om i Tadićem do kraja zatvorena priča, niti je DS odredio svog kandidata za premijera, niti je precizirao ko bi činio tu parlamentarnu većinu, a s druge strane ni SNS nije izrazio bilo kakav zahtev za formiranjem parlamentarne većine", naveo je Dačić.

On je poručio da DS prvo treba da odluči da li će u vlast ili u opoziciju, ko će biti premijer, da li će da prave koaliciju sa SPS-om ili sa SNS-om i naglasio da na ta pitanja još nema odgovora.

Lider SPS-a rekao je i da dve najveće partije treba da kažu da li žele sa socijalistima ili žele međusobnu koaliciju.

"Ako je žele, spremni smo da odemo u opoziciju. U svakom slučaju, apelujem da se razgovori ubrzaju i vlada formira što pre. Mi imamo načelni dogovor sa DS-om, odnosno sa Borisom Tadićem, ali svaka partija iz naše koalcije imaće svoj poslanički klub, a samim tim i pravo na sopstvenu odluku", poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da ni sa jednom od dve najveće stranke nije razgovarao o formiranju vlade, već o izbornom razultatu.

"Da ne bude dileme i da se ne bi svaki dan spekulisalo o navodnim satnicama mojih razgovora sa DS-om i SNS-om, ja nisam (Marti) Ahtisari da vršim šatl diplomatiju. I sa jednima i sa drugima sam razgovarao povodom izbornih rezulatata, ali ne i o formiranju vlade. Ja ne trgujem, hoću da učestvujem u dogovoru, ali da vidim prvo kakvom", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pitanja o kojima se ovih dana govori u javnosti su pitanja za dve najveće stranke, a ne za SPS, pošto su oni osvojili najveći broj glasova, iako nedovoljan da sami formiraju Vladu.

Dačić smatra da se mora pažljivo, ali što pre, pristupiti konstituisanju parlamenta, poslaničkih klubova i drugih organa vlasti i ističe da je sve to dug proces.

"Još smo daleko od formiranja vlade", istakao je Dačić, koji je najavio da će tokom vikenda Glavni odbor SPS-a razgovarati detaljnije o pitanjima u vezi sa formiranjem vlade.

Dačić je ponovio i da za SPS nisu glavna personalna rešenja, niti hoće li imati premijera, već suštinska pitanja. "Sigurno nećemo ući u vladu koja će zastupati ekonomsku politiku neoliberazlizma", kazao je Dačić, naglasivši da postoje neprincipijelne koalicije, kao i one koje su u državnom interesu.

"Samo u takvim bi SPS, koji ne zateže oko vlade, učestvovao", zaključio je Dačić.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво