Читај ми!

EU spremna za saradnju sa Nikolićem

Za nas je Srbija ključni činilac u regionu i želimo da ona postane članica EU, kaže generalni direktor za proširenje Stefano Sanino. Mi smo spremni da radimo sa Tomislavom Nikolićem, uvereni da će on nastaviti evropskim putem, rekao je Sanino.

Evropska komisija je spemna da sarađuje sa novim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, jer je uverena da Nikolić želi da Srbija ide dalje evropskim putem, a Komisija se ne zalaže za "veliku vladinu koaliciju" u Srbiji jer je to stvar njenih političkih vođa.

To je danas, u Briselu, izjavio generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino, naglasivši da "sve što tražimo od ovog procesa, jeste da vlada i rukovodstvo, jer govorimo i o predsedniku, i dalje imaju za cilj uključivanje u Evropsku uniju".

"Za nas je Srbija ključni činilac u regionu i želimo da ona postane članica Evropske unije", predočio je Sanino, koji je opovrgao tvrdnje da se Komisija u Briselu zalaže za "veliku koaliciju" DS i SNS u Srbiji.

"Tip vlade i tip koalicije odgovornost je političkih lidera u zemlji, i tako to i treba da ostane, a mi svakako ne podržavamo nijednu određenu, bilo veliku, bilo malu, formaciju ili koaliciju", rekao je Sanino, odgovarajući na pitanja nekolicini briselskih dopisnika posle predstavljanja izveštaja Evropske komisije o spremnosti Crne Gore da počne pregovore o članstvu s EU.

Zamoljen da kaže da li je EU bila razočarana što za predsednika nije izabran prvak DS Boris Tadić, Sanino je uzvratio da je "predsednik Nikolić odneo ubedljivu pobedu u Srbiji, čime je iskazana volja građana Srbije koju mi poštujemo... a da li se nama neko 'sviđa' ili ne, to uopšte nije tema".

"Mi smo spremni i voljni da radimo sa Tomislavom Nikolićem, kao što smo radili sa prethodnom vlašću i uvereni smo da će, baš kao što je i sam rekao u prvom govoru posle proglašene izborne pobede, on nastaviti evropskim putem", objasnio je direktor za proširenje u Komisiji EU.

I, kako je naglasio, "nemamo nikakvog razloga da sumnjamo u njegove reči, jer dok je još bio lider SNS-a, bio je u redovnoj vezi s komesarom Štefanom Fileom i to i u Beogradu i u Briselu, mi ga poznajemo i nemamo nikakvog razloga da budemo podozrivi", rekao je Sanino.

Na pitanje kako će se ovi izbori odraziti na razvoj odnosa Beograda i Prištine, visoki zvaničnik Evropske komisije je odgovorio: "Ne bojim se demokratije".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара