Читај ми!

Zapaljene kuće Srba povratnika

Dve kuće srpskih povratnika u selu Drenovac kod Kline noćas su zapaljene. U kućama, na kojima je načinjena velika materijalna šteta, nije bilo nikoga. Milovan Radosavljević, kome je zapaljena kuća, kaže da će, uprkos svemu, ostati u selu.

Nepoznate osobe zapalile su kuće povratnika u selu Drenovac kod Kline, potvrdio je za RTS službenik opštinske kancelarije za zajednice Ranko Kostić.

"Zapaljene su kuće povratnika Milovana Radosavljevića i Arse Stepića. Na kućama je načinjena velika materijalna šteta. Vatrogasci su ugasili vatru, ali je šteta velika. Ljudskih žrtava nema, jer u kućama nije bilo nikoga", rekao je Kostić.

Srbi povratnici, kako kaže Kostić, sumnjaju da je požar namerno izazvan. U dvorištu jedne od izgorelih kuća pre desetak dana je ostavljen letak na albanskom jeziku kojim se Srbi povratnici u opštini Klina pozivaju da se isele.

Povratnik Milovan Radosavljević, kome je zapaljena kuća, kaže da će, uprkos svemu, ostati u selu.

Radosavljević je agenciji Beta rekao da je Drenovac selo "u kome se nalazi sve što ima" i da ga neće napuštati. Kako je naveo, kuća mu je prvo opljačkana, jer u njoj nisu pronađeni ostaci šporeta, frižidera i drugog pokućstva.

"Bio sam u policiji u Klini da dam izjavu. Ne znam šta je razlog. Možda to što u naše selo treba da se vrati još 12 srpskih porodica", rekao je Radosavljević koji je bio u drugom selu na slavi kada mu je kuća zapaljena.

Prošle nedelje, 12 raseljenih Srba potpisalo je ugovor o obnavljanju njihovih porušenih domova da bi mogli sa porodicama da se vrate u njih.

Povratnici u tom selu ocenjuju da je upravo nastojanje i tih 12 raseljenih porodica da se vrate uzrok što je neko noćas podmetnuo požare, odnosno da je to poruka da se Srbi ne vraćaju u Drenovac.

U Drenovcu su pre dve noći nepoznati počinioci ukrali i dve pumpe za bunare sa kojih se povratnici snabdevaju vodom.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova osudilo je incident, a u saopštenju koje je dostavljeno Tanjugu, navodi se da je slučaj kvalifikovan kao "izazivanje opšte opasnosti - podmetanje požara" i da je pod istragom regionalne istražne jedinice iz Peći, jedinice forenzika i jednice "K9".

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da sarađuju sa kosovskom policijom u otkrivanju počinilaca ovog slučaja kako bi odgovorni bili izvedeni pred lice pravde.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво