Читај ми!

Tadić: Imamo hrabrosti za teške odluke

Uveren sam da ću u nedelju biti izabran za predsednika Srbije, rekao Boris Tadić. Neće sve biti bajka, čekaju nas novi izazovi, ali imamo hrabrosti za teške mere, rekao je Tadić na završnom skupu koalicije Izbor za bolji život u Beogradskoj areni.

Kandidat Demokratske stranke za predsedika Srbije Boris Tadić obećao je da će, ako on pobedi na izborima, Srbija imati visoke stope ekonomskog rasta, ali da "neće sve biti bajka" i najavio je donošenje teških mera.

"Uveren sam da ću u nedelju biti izabran za predsednika Srbije. Neće sve biti bajka, biće teška godina ispred nas. Čekaju nas i novi izazovi i bio bih nepošten ako bih rekao da će sve ići glatko i da će teći med i mleko, ali imamo hrabrosti za teške mere", rekao je Tadić na završnoj konvenciji koalicije Izbor za bolji život u Beogradskoj areni.

Tadić je rekao da je 20. maj referendum o tome kuda Srbija ide, da li ide jasnim putem u EU ili vrluda na tom putu i dodao da Srbija 20. maja poručuje svetu šta želi. To je, kako je naglasio, referendum o našoj budućnosti, našem ponosu, našoj kulturi, našem karakteru.

Prema njegovim rečima, 20. maj je dan slobode, kada se donosi demokratska odluka o tome koji će karakter imati naša zemlja, da li će biti stabilna i da li ćemo se ponovo sučeljavati s konfliktima, ići jasno ka EU ili stalno dovoditi u pitanje taj strateški okvir.

Tadić je istakao da je DS u protekloj deceniji uspela da pomiri i Srbiju unutar nje same, i Srbiju sa regionom i svetom. "Danas imamo podršku cele Evrope, jer smo učinili napor da pomirimo i Srbiju i region i svima smo pružili ruku", rekao je Tadić i poručio da od toga neće odustati.

"Zbog toga Srbija danas može ponosno da kaže da je jedan od stubova stabilnosti na Balkanu", naglasio je Tadić.

Druga važna tačka ideologije DS je, kako je rekao, da se ne odustaje ni u jednoj prilici.

"Samo tako ćemo se izvući iz ove krize. I ova kriza će proći i mi ćemo krenuti napred visokim sopama rasta", naglasio je Tadić.

Tadić je najavio socijalni dijalog sa sindikatima i rekao da su za razvoj potrebni stalna reforma obrazovanja i veća ulaganja u obrazovanje i nauku, jer samo tako Srbija može postići visoke stope rasta.

Prema njegovim rečima, nijedna politika posvećena narodu, nema šanse na uspeh ako nije ekonomski utemeljena. "Moramo da se borimo za nova radna mesta, to je borba u celom svetu, to je borba epohe", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da je vlast koju je u prethodne četiri godine predvodio DS, postavila sistem koji daje rezultate, i podsetio da su u Srbiji investirali Boš, Simens, Mišlen, Gasporom, koje su postale i srpske kompanije.

"Svaka naša politička ideja i političko delo posvećeno je deci i deci koja nisu rođena. Naša ideologija je budućnost, solidarnost, briga o svakom čoveku, ali nažalost, pod teretom krize nismo mogli da pomognemo svakom čoveku, ali smo zato pomagali građanima Kraljeva posle zemljotersa, građanima koji su se zimus smrzavali i građanima pogođenim poplavama", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, samo integracija u EU obezbeđuje dinamiku investcija koja može da dovede do novih radnih mesta.

"Zato idemo u EU zbog budućonosti naše dece. Hoćemo da skandinavizujemo Balkan kada je u pitanju mir i za to smo već dobili priznanja", rekao je Tadić.

Zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas pozvao je građane da u nedelju, 20. maja, glasaju za predsedničkog kandidata te stranke Borisa Tadića i tako omoguće bolju i sigurniju budućnost sebi i svojoj deci. 

"U nedelju ubedljivom i masovnom većinom da pokažemo da Srbija ima svog predsednika i da joj ne treba drugi. U ponedeljak nova Vlada, a u utorak da zasučemo rukave i počnemo da radimo", rekao je Đilas na skupu u Areni.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je sa konvencije u Areni poručio  poručio da su "maske pale" i da je sada savim jasno da u nedelju Srbija nema samo izbore, već referendum za Evropu i protiv nje.

Lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić rekao je da je prepuna Arena kruna teške i duge kampanje liste "Izbor za novi život" i Borisa Tadića, ali je pozvao pristalice da se ne opuštaju misleći da je pobeda gotova i da izađu na izbre kako bi je potvrdili.

Otac Novaka Đokovića, Srđan je, u ime svoje porodice, podržao kandidatru Tadića istakavši da Srbija nazad vraća tamo gde joj je mesto - u evropsku porodicu.

Završnom skupu koalicije Izbor za bolji život" prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poručio da je članstvo Srbije i Republike Srpske u EU jedini način da granica na Drini bude ukinuta i da srpski narod sa obe strane te reke bude jedno.

Dodik je poručio da je upravo Tadić jedini garant takve budućnosti, ali i garant da će Srbija biti stub mira i motor regiona.

"Ovaj narod jedini može da povuče Balkan u mir i u Evropu, da živimo sa svima, ali prestanite da nas kažnjavate i da nam postavljate uslove. Srbija koja ima demokratski kapacitet jedina može da bude pokretač Balkana", rekao je Dodik.

Tadić je dobio i podršku brojnih političara iz Evrope, pre svega novoizabranog predsednika Francuske Fransoaa Olanda, čiji je specijalni izaslanik Alan Rišar rekao da novi šef francuske države podržava put Srbije ka punopravnom članstvu u EU pod Tadićevim vođstvom.

"Možete gospodine Tadiću da računate na punu podršku Olanda i njegove vlade u sledećoj etapi vaše evropske integracije", poručio je Rišar.

Rišar je naglasio da je zahvaljujući hrabrim merama koje su Tadić i Vlada Srbije preduzeli u proteklom periodu, kao i odvažnoj politici na evropskom kursu "Francuska sigurna da ćemo zajedno realizovati brzu integraciju u EU".

Tokom konvencije emitovane su i video poruke podrške evropskih političara, između ostalih, šefa socijaldemokrata Evrope Hanesa Svobode, predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i premijera Slovačke Roberta Fica.

Mitingu su, između ostalih, prisustvovali i predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Završna konvencija predsedničkog kandidata Brisa Tadića i koalicije "Izor za bolji žviot", okupila je i brojne poznate ličnosti, između ostalih, Miru Banjac, Branisava Lečića, Momčila Bajagića Bajagu, Voju Brajovića, kao i brojne predstavnike Srba iz regiona.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво