Читај ми!

Tadić: Borba protiv korupcije prioritet

Ulaganje u infrastrukturu promeniće izgled Srbije, rekao predsednički kandidat Boris Tadić. U novom mandatu posebno ću usmeriti pažnju na borbu protiv korupcije i zato tražim poverenje za novi mandat, istakao Tadić. Gradonačelnik Dragan Đilas posetio Rudarski basen "Kolubaru".

Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić poručio je građanima Ljiga da će deonica puta Ljig-Preljina, ali i generalno ulaganje u infrastrukturu promeniti lice ovog kraja i cele Srbije.

Okupljenim građanima Tadić je poručio i da će njegova pažnja u novom mandatu biti posebno usmerena na borbu protiv korupcije.

"Od vas tražim energiju i poverenje za novi predsednički mandat, jer taj mandat treba da nas odvede do konačnog cilja - članstva u EU", poručio je Tadić.

Kada naši protivnici kažu da nije bitna EU, oni zapravo kažu da će put mladih kroz život u Srbiji biti mnogo teži od puta njihovih vršnjaka iz zemalja u EU, naveo je Tadić.

Najavljujući i u novom mandatu nastavak borbe protiv korupcije, Tadić je istakao da je do sada, u prvoj fazi, Srbija na kolena bacila organizovani kriminal, a da će u drugoj ta ista energija biti uložena u obračun sa korupcijom.

"To je suštinski važno, jer je korupcija pošast savremenog čovečanstva i sprečava razvoj. Upućuju nam primedbe da nismo dovoljno radili na tome - mi smo radili više nego svi pre nas. Da ne bude nikakve dileme - pre nas niko nije uradio više", poručio je Tadić.

Dodao je i da se neće odustati od provere spornih privatizacija, jer, kako je naveo, "niko od političara koji danas nastupaju na izborima nema pravo da drži lekcije, jer su oni sve to mogli da urade dok su bili na vlasti".

"Nema nikoga ko nije bio na vlasti u poslednjih 20 godina i zato bi mogli malo da spuste ton kad je reč o borbi protiv korupcije jer će im se to vratiti kao bumerang čim pravni sistem i istražne institucije završe ono što je do njih", istakao je Tadić.

Tadić je rekao da je uveren da će deonica puta od Ljiga do Čačka odnosno do Preljine doneti "dobro ovom gradu, stvoriti nove, dobre okolnosti za razvoj Liga i okoline, promeniti lice ovog kraja, ali i cele Srbije".

Na tom putu bilo je i grešaka i problema, koji se kako je rekao ispravljajuju u hodu. Tadić je podsetio na pet važnih polja rada - EU, Kosovo, ekonomija,  ulaganje u mlade i borba protiv korupcije.

Konačno, Tadić je istakao značaj ulaganja u obrazovanje i pomenuo kao loš primer "Nokije", koja, kako je naveo, nije mogla da izdrži konkurenciju "Samsunga" i "Ajfona" upravo zato što nije dovoljno ulagala u inovacije.

"Ili, primer Holandije, koja u poljoprivredi ima nivo proizvodnje od 75 milijardi evra, naspram Srbije koja ima samo tri milijarde evra, i to upravo zbog ulaganja u inovacije", istakao je Tadić.

U poseti Ljigu, Mionici, Valjevu i Ubu, sa Tadićem su bili i Ružica Đinđić, Nada Kolundžija i Aleksandar Vlahović, a u Ljigu im se pridružio i fudbalski reprezentativac Savo Milošević.

Tadić je danas obišao gradilište novih objekata Istraživačke stanice Petnica i tom prilikom istakao da je ulaganje u obrazovanje i nauku jedna od ključnih stvari pred Srbijom u narednim godinama.

On je rekao da je Petnica ovih godina bila dragocena veza između srednjoškolaca i studenata sa naukom, odnosno kasnije privredom.

"Država će nastaviti da ulaže u Petnicu i slične institucije kako bi podigla ne samo naučni podmladak, nego i funkcionalnu pismenost stanovništva", rekao je Tadić.

Sporazum o saradnji DS i Zelenih Srbije

Programi Demokratske stranke i stranke Zeleni Srbije su kompatibilni i vrlo lako smo našli zajednički jezik, izjavio je u Novom Sadu potpredsednik DS Bojan Pajtić.

On je, u prostorijama Pokrajinskog odbora DS, po potpisivanju sporazuma o saradnji između DS i stranke Zelenih Srbije, ukazao da je pokrajinska Vlada sve svoje projekte sprovodilo strogo vodeći računa o evropskim propisima iz oblasti ekologije.

Pajtić je posebno istakao velike mogućosti koje pružaju evropski fondovi za finansiranje projekata zaštite životne sredine i koje, kako je rekao, moramo iskoristiti u narednom periodu.

Predsednik "zelenih" Ivan Karić je rekao da je ta stranka potpisivanjem sporazuma sa DS učinila veliku stvar.

Ljajić: Izbori važni za budućnost Srbije

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić poručio je da su predstojeći izbori važni za budućnost Srbije, jer je zemlja na raskrsnici i treba da odluči da li će ići napred ili će "tapkati u mestu".

Ljajić je, na predizbornom skupu u Bojniku, naglasio da SDPS i lista "Za bolji život - Boris Tadić" nude najrealniju politiku i ne pričaju bajke, jer su na listi kompetentni, stručni ljudi, koji imaju jasnu viziju razvoja Srbije.

"Neće biti lako posle 7. maja. Još smo u krizi, kao i ceo svet. Moramo da zasučemo rukave, jer nema čarobnog štapića. Svako ko vam obećava stotine hiljada radnih mesta, aerodrome i heliodrome, ne govori istinu. Mi jedino obećavamo da ćemo naći sposobne i poštene ljude i da ćemo raditi od jutra do sutra da bi Srbiji bilo bolje", poručio je Ljajić.

On je ukazao da očekuje pobedu Borisa Tadića na predsedničkim izborima, jer je on najbolji kandidat, koji se u teškim okolnostima borio sa nasleđenim problemima poput Kosova, Haškog tribunala, usporenog puta ka EU, ekonomskih teškoća.

Đilas u poseti Kolubari

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetio je Rudarski basen "Kolubara" i razgovarao sa poslovodstvom i zaposlenima kojima je odao priznanje za rezultate koje ostvaruju, posebno tokom jake zime.

"Zbog onoga što ste ove, kao i minulih godina, učinili za Beograd i Srbiju ja sam vam duboko zahvalan. Zadivljen sam činjenicom da u sistemu kome vi pripadate rade hiljade ljudi i da sve funkcioniše bez većih poteškoća", istakao je Đilas u razgovoru sa rudarima.

Domaćini su Đilasa upoznali i sa novim investicijama, a bilo je reči i o problemima vezanim za pravovremenu eksproprijaciju zemljišta.

Đilas je ocenio da se u tom poslu i dalje zaostaje, uprkos činjenici da će problem preseljenja Vreoca konačno biti rešen.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи