Читај ми!

Jeremić u Egiptu

Srbija i Egipat imaju bliske stavove o većini međunarodnih pitanja, kao i o kandidaturi Srbije za predsedavanje Generanoj skupštini UN, ocenili šefovi diplomatija dveju zemalja Vuk Jeremić i Mohamed Kamel Amr.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić tokom posete Egiptu sastao se sa šefom diplomatije te zemlje Mohamedom Kamelom Amrom. Dve zemlje imaju bliske stavove o većini međunarodnih pitanja, kao i o kandidaturi Srbije za predsedavanje Generanoj skupštini UN, ocenili su Jeremić i Amr.

Jeremić je naglasio da je "Egipat jedan od naših najboljih prijatelja u arapskom svetu i zapravo jedan od naših najboljih prijatelja u svetu uopšte".

Šef srpske diplomatije je rekao da je u razgovorima sa Amrom bilo reči o proširenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Prema rečima Jeremića, sa egipatskim kolegom razgovarao je i o turizmu s obzirom da je Egipat jedna od "top destinacija" srpskih turista, kao i o saradnji u oblasti obrazovanja i razmeni stipendija, kako bi državljani Srbije mogli da studiraju u Egiptu, a Egipćani u Srbiji.

Ministar je istakao da dve zemlje gledaju identično na mnoga svetska pitanja.

"Kad je reč o regionalnoj situaciji, trudimo se da uvek sledimo savet Arapske lige i posebno Egipta", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan da prokomentariše situaciju u Siriji, Jeremić je rekao da Srbija sa žaljenjem sluša o velikim patnjama sirijskog naroda, a da podržava "arapska rešenja za arapske probleme".

"Potpuno podržavamo ideje Arapske lige. Kao član međunarodne zajednice i s obzirom na moguću ulogu koji ćemo imati u UN nastavićemo da podržavamo arapska rešenja za arpaske probleme", istakao je Jeremić.

Jeremić je napomenuo i da se pozicija Srbije prema palestinskom pitanju nije menjala i da se neće menjati. Srbija je, precizirao je, za sve ono što "nije korak unazad nego unapred" i da je protiv svakog razvoja događaja koji bi loše uticao na stabilnost.

"Naše je stanovište da je krajnje nedobrodošlo sve što bi moglo da pogorša situaciju", dodao je ministar.

Pozicija - nekad Jugoslavije a sada Srbije - bila je i biće da "jedni drugima pružimo ruku, a ne da zabadamo prst u oko", zaključio je Jeremić.

"Razmatrali smo pitanje kandidature Srbije za predsedavanje Generalnoj skupštini UN i tu su naša gledanja veoma bliska", rekao je Amr posle susreta s Jeremićem u Kairu.

Šef egipatske diplomatije rekao je da ga je Jeremić obavestio i o razvoju situacije kad je reč o zahtevu Srbije za članstvo u EU koja, kako je ocenio, "ide veoma dobro".

Prema rečima Amra, gledišta Srbije i Egipta o međunarodnim pitanjima su slična, a dobro se razvija i bilateralna saradnja.

Tokom boravka u Kairu, Jeremić će se sastati sa ministrom inostranih poslova Mohamedom Amrom i sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво