Читај ми!

Reagovanja na Tadićevu odluku

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić kaže da će pobediti na izborima za predsednika Republike. DSS se sutra izjašnjava o kandidatu, iz URS-a poručuju da ulaze u trku sa velikim ambicijama. PUPS poštuje stav predsednika.

Odluka predsednika Srbije Borisa Tadića da skrati svoj mandat nije bila iznenađenje za većinu predstavnika poslaničkih grupa u Skupštini Srbije. Neke stranke su već najavile svoje kandidate za budućeg predsednika države.

Potpredsednik SNS-a Aleksandar Vučić kaže da Boris Tadić nije skratio mandat i da takva kategorija nigde ne postoji. "Boris Tadić je podneo ostavku, on je od danas građanin, mi mu želimo da to i ostane", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić uveren je da će pobediti na izborima za predsednika Republike.

"Nadam se da će predsednička izborna kampanja biti fer, zasnovana na programima, a ne kao dosadašnja parlamentarna", rekao je Nikolić agenciji Beta.   

Nikolić je istakao da je Tadić trebalo da skrati mandat još prošle godine i da tada budu opšti izbori, jer Vlada Srbije nije ništa uradila za prethodnih godinu dana, već je to izgubljeno vreme.

Demokratska stranka Srbije će odluku o svom kandidatu za predsednika Republike doneti sutra na sednici Predsedništva stranke. Portparol Petar Petković kaže da će tek nakon odluke o predsedničkom kandidatu moći konkretnije da kaže o toku kampanje DSS-a.

Lider SPS-a Ivica Dačić smatra da ovakav sled događaja pokazuje zajednički interes DS i SNS da stvore dvostranačku Srbiju ali u tome, kaže, neće uspeti.

"Protiv toga smo da se predsednički izbori održvaju u isto vreme kad i parlamentarni i lokalni, jer smatramo da je to nepotrebno i da ne daje svima iste uslove za kampanju. Ako budu predsednički izbori raspisani izbori za 6. maj sigurno ću biti kandidat ", rekao je Dačić novinarima u Moskvi.

Dačić je napomenuo da predsednički izbori ne moraju da budu raspisani za 6. maj, ali da veruje da će predsednica Narodne skupštine Srbije to ipak učiniti s obzirom na to da su parlamentarni i lokalni izbori već raspisani za taj datum.

Šef poslaničkog kluba PUPS-a Momo Čolaković poštuje odluku predsednika Srbije i kaže da će kandidat koalicije SPS-PUPS-JS za predsednika biti Ivica Dačić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da je odluka da se predsednički izbori održe zajedno sa lokalnim i parlamentarnim dobra jer će omogućiti uštede i ocenio da će Ivica Dačić ući u drugi krug izbora.

U Ujedinjenim regionima kažu da će vrlo brzo odrediti kandidata za predsednika, a spekuliše se da će to biti Milan Panić.

Poslanik URS-a Vlajko Senić rekao je da bi bilo fer prema koalicionim partnerima i građanima da ih je predsednik Srbije na vreme obavestio o toj odluci, ali da će u predizbornu trku za šefa države ući sa velikim ambicijama.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović ponovio je da će on biti kandidat te stranke na predstojećim predsedničkim izborima uz ocenu da se sa raspisivanjem tih izbora predugo čekalo.

Lider pokreta "Preokret" Čedomir Jovanović najavio je danas da će se kandidovati na predsedničkim izborima, i poručio "neće biti slatkorečiv, nego iskren".

"Imam veliki, ali ostvariv cilj pred sobom - da dovedem do pobede energiju i snagu većine građana koji u drugim kandidatima ne vide ništa osim fraza i gole borbe za procente", rekao je Jovanović.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je predsednik Boris Tadić odlučio da predsednički izbori budu održani sada, jer, kako je ocenio, u decembru ne bi imao nikakve šanse za pobedu.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor smatra da će istovremeno održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora omogućiti legitimitet svih značajnijih državnih institucija na duže staze. Podsetivši da će on biti kandidat SVM za predsednika Srbije, Pastor je rekao da se na taj način stvara realna šansa da se ukrupne glasovi na svim izborima.  

Lider SDPS Rasim Ljajić ocenio je da je odluka predsednika Srbije Borisa Tadića da skrati mandat i omogući da izbori na svim nivoima budu održani 6. maja dobra, da je sprečeno da cela godina bude izgubljena u kampanji.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво