Читај ми!

Srbija pred predsedničkim izborima

Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio da skrati mandat. "Kandidovaću se na tim izborima sa puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji", rekao je Tadić. Predsedničke izbore, po Ustavu, raspisaće predsednica parlamenta.

Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori. O svojoj odluci Tadić će sutra obavestiti predsednicu parlamenta kako bi se ušlo u zakonske radnje koje će obezbediti izborni proces.

"Kandidovaću se na tim izborima sa puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji", rekao je Tadić.

On je ocenio da će izbori biti teški, ali i prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu.

"Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić i istakao da Srbija neće priznati Kosovo. 

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić. Sutra ću, dodao je, poslati pismo predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, koja će posle toga raspisati izbore za 6. maj.

On je rekao da bi bio smanjen prostor za reforme ukoliko bi izbori bili održavani u različito vreme, te da su mu građani, sa kojima je u poslednje vreme imao mnogo prilika da razgovara, takođe rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom čitave godine bavili samo izborima.

"Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju", našalio se Tadić, ali je dodao da je uveren u pobedu.

"Sasvim sam siguran da ćemo pobediti", rekao je Tadić, i dodao da će reći koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko će se sve kandidovati za šefa države.

U centru njegove kampanje biće, kako je istakao, ekonomske reforme.

"Ne postoje institucije Srbije koje ne treba da učestvuju u ekonomskim reformama. Nastavićemo sa politikom makroekonomske stabilnosti, podizanju konkurentnosti naših proizvoda na stranim tržištima i povećanju broja radnih mesta", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije naglasio je da će poštovati svakog svog rivala, jer na izbore gleda iz ugla sportske dimenzije.

Mandat predsednika Tadića prestaje kada odluka o skraćenju mandata stigne u Skupštinu Srbije.

Dužnosti predsednika države preuzeće, po Ustavu, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Ustav propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine, a Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

Predsednik Srbije bira se na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i ličnim glasanjem. Bira se na pet godina.

Cela teritorija Srbije, zajedno sa biračkim mestima u inostranstvu, jeste jedna izborna jedinica.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво