Uhapšeni kosovski policajci

Pripadnici žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika KPS-a kod Merdara na teritoriji centralne Srbije, rekao ministar Ivica Dačić. Oni su kod sebe imali oružje i opremu za merenje daljine. Vlada u Prištini osudila hapšenje i pozvala EU i SAD da utiču na Beograd.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su jutros u 10.30 u rejonu Merdara, na teritoriji centralne Srbije, uhapšena dvojica pripadnika Kosovske policijske službe u uniformama, naoružana pištoljima i automatskim puškama i sa specijalnom opremom za merenje daljine i noćno osmatranje.

Njih su uhapsili pripadnici žandarmerije MUP-a Srbije.

Uhapšeni su Šukre Binaku (45) i Sami Bećiri (36), rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije, nakon sastanka s porodicama srpskih policajaca iz Kosovskog Pomoravlja, koji su danas odlukom Vrhovnog suda Kosova pušteni iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gde su bili od 25. februara, kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

Ministar Dačić je naglasio da je to (upad dvojice pripadnika KPS) drastično narušavanje Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog u Kumanovu 1999. godine.

"Šta oni traže na teritoriji centralne Srbije i po kom je to sporazumu", upitao je Dačić i dodao da Srbija takve postupke neće tolerisati.

Ministar je pozvao UNMIK, Kfor i Euleks da se izjasne o tom događaju i istakao da će svako ko na taj način povređuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova biti lišen slobode.

"Ne može tako sa Srbijom, to je prevršilo svaku meru", naglasio je Dačić.

"Da su naši žandarmi uhapšeni na Kosovu, mislim da bi Savet bezbednosti UN zasedao na tu temu", istakao je ministar policije.

Ivica Dačić je napomenuo i da ranije hapšenje dvojice Albanaca nije političko motivisano i napomenuo da Albanci nisu uhapšeni zbog mera reciprociteta budući da nisu radili u kosovskim organima, već zato što je jedan imao falsifikovana lična dokumenta, a drugi zbog špijunaže.

Ministar je precizirao da su uhapšeni marta 1999. godine prikupljali podatke vojnog karaktera o pokretima, položajima i opremljenosti vojske i policije i dostavljali ih OVK koja ih je potom prosleđivala NATO-u.

"Ovo nije politička optužba i baš bih voleo da vidim nekoga u Srbiji da kaže da zbog ovoga ne treba da se odgovara", rekao je on naglasivši da država mora da štiti svoje nacionalne interese i dostojanstvo.

Dačić je najavio da će, ukoliko kosovske vlasti nastave sa hapšenjem pripadnika MUP-a koji ne rade na Kosovu, već samo tamo žive, ali i drugih Srba, Srbija odgovoriti istom merom.

"Ako međunarodne snage misle da je Srbija država koja ne zna da brani svoje nacionalne interese, varaju se", poručio je Dačić.

Osuda hapšenja u Prištini

Prištinska vlada osudila je danas hapšenje dvojice pripadnika kosovske policije, zatraživši njihovo bezuslovno oslobađanje.

"Vlada Kosova smatra da je to kukavički čin Vlade Srbije, u suprotnosti sa evropskim vrednostima dobrosusedstva, protiv regionalne saradnje i ozbiljno kršenje sporazuma postignutih između Kosova i Srbije posredstvom Evropske unije i SAD. Ovaj čin ozbiljno narušava odnose između dve suverene države, Kosova i Srbije", navodi se u reagovanju.

Tačijeva vlada pozvala je sve međunarodne institucije, pre svega Evropsku uniju i Sjedinjene Države da preduzmu neophodne korake da utiče na zvanični Beograd, da zaustavi "proizvoljne i nelegalne radnje" i da "odmah i bezuslovno" oslobodi kosovske policajce.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je da su dva pripadnika kosovske policije uhapšena "nepromišljenom akcijom srpske strane", ističući da će ovaj slučaj dovesti do dalje destabilizacije situacije.

broj komentara 45 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. apr 2012, 14:53)
anonymous [neregistrovani]

a

To je takva procedura svuda u svetu pa i kod nas prilikom hapsenja

(nedelja, 01. apr 2012, 12:17)
kritika [neregistrovani]

pogresno

Ovo demonstrativno prikazivanje ljudi koji leze vezani je potpuno nepotrebno i samo moze da nam donese stetu,posebno ljudima koji zive na kosovu.

(nedelja, 01. apr 2012, 10:01)
anonymous [neregistrovani]

satelitski telefon

nije satelitski telefon nego Garmin GPSMap uredjaj i rucne radio stanice Motorola GP380 ili GP388

(nedelja, 01. apr 2012, 09:06)
sekula [neregistrovani]

prolece

to je niska cerova suma koja kasno ozeleni i velika je nadmorska visina.zato imate utisak da je jesen.snimak je autentican,taci ne kuka bez razloga.

(nedelja, 01. apr 2012, 04:32)
anonymous o [neregistrovani]

olala.

U pravo si. Da nije dobro.

(nedelja, 01. apr 2012, 01:40)
nekidrmr [neregistrovani]

Koje je doba?

Meni se cini da je na ovim slikama jesen, a ja koliko se razumem u godisnja doba mislim da je sad prolece. Mozda gresim ali zapalo mi je za oko.

(nedelja, 01. apr 2012, 01:35)
anonymous [neregistrovani]

a

gde su im kape

(subota, 31. mar 2012, 22:01)
anonymous [neregistrovani]

pravo pitanje

pravo pitanje nije sta oni rade u centralnoj srbiji, nego sta oni uopste rade na kosovu.

(subota, 31. mar 2012, 20:46)
anonymous [neregistrovani]

Svaka čast!

hahahahahaha...!!! Bravo Ivice legendo! Samo strogo.

(subota, 31. mar 2012, 20:22)
Bozo [neregistrovani]

sa kosova

eh kada bi ovako bilo uvek gdebi nama srbima kraj bio