Dragojević: Vlasi nisu Rumuni

Niko nema pravo da od pripadnika vlaške nacionalne zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni, kaže predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević. Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini, ističe Dragojević.

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević izjavio je da niko nema pravo da od pripadnika vlaške nacionalne zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni.

Dragojević je rekao da Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini iz dva razloga: zato što se Vlasi ne osećaju obespravljeno i zato što osim vlaške manjine postoji i legitimna rumunska manjina.

On je podsetio da po popisu iz 2002. godine Rumuna u Srbiji ima oko 31.000, a Vlaha oko 40.000, pritom Vlasi žive uglavnom u 19 opština istočne Srbije, a Rumuni u Banatu.

"Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Mi nemamo nijednu potrebu, niti osnov da se obraćamo Rumuniji, niti ona, pak, da u naše ime bilo šta od bilo koga traži", naglasio je Dragojević.

Prema njegovim rečima, u okviru vlaškog korpusa postoji grupa nezadovoljnika koji smatraju da je njihov jezik rumunski, i oni su, kako je rekao, napravili problem obraćajući se za pomoć vlastima u Rumuniji.

Rumunija je, kako je objasnio, uoči poslednjeg popisa tražila da se izbriše kategorija Vlah, odnosno da se svi pripadnici vlaške manjine obavežu da se deklarišu kao Rumuni ili Vlaho-Rumuni, na šta Vlasi ni po koju cenu nisu spremni da pristanu.

"Na oko 40.000 Vlaha u istočnoj Srbiji, po prethodnom popisu, ima oko 1.500 Rumuna. U mom rodnom mestu, u Melnici, kod Petrovca na Mlavi, od 1.072 meštana, 770 su Vlasi, 13 su Rumuni. Taj odnos je i na nivou opštine Petrovac na Mlavi, koja je 2002. imala 3.500, a sada oko 7.000 Vlaha. Jedan broj se izjasnio kao Srbi, što je njihovo pravo. Jedan broj se nije opredeljivao, ali je rekao da im je maternji jezik vlaški", rekao je Dragojević.

Dragojević je rekao i da prema nezvaničnim podacima, prošlogodišnji popis pkazuje da u Srbiji ima oko 64.000 Vlaha, odnosno da je njihov broj znatno porastao u odnosu na prethodni popis.

O tome koliko je malobrojna struja u vlaškom korpusu koja nastoji da rumunizuje tu zajednicu, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da u Nacionalnom savetu Vlaha od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju.

broj komentara 76 pošalji komentar
(subota, 01. apr 2017, 10:19) - Deky [neregistrovani]

Vlasi

Apsolutno si u pravi.Mi vlasi smo mnogo stariji narod na balkanu i od srba i od juznih slovena.A ko ne veruje neka prelista malo istoriju 200-300 god pr.n.e

(četvrtak, 18. dec 2014, 17:07) - Vlah [neregistrovani]

NSV

Znanje se stice u skolama tako i vlasku kulturu,jezik obicaje su obradili SANU. I dobro se cije etnicke zajednice oni pripadaju i kojim jezikom govore.Vlasko pitanje je nazalost politicko, koristi se u interesu politicara kojima je do Vlaha stalo kao do lanjskoga snega. Vlaski nacionalni savet,kao i ostale savete vode ljudi ciji je interes sto bolje pozicioniranje unutar svojih partiskih centrala iz Beograda .

(sreda, 19. dec 2012, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

vlasi

Rumuni su razni narodi koji govore romanskim jezikom-dijalektom i nisu formirani po etničkom poreklu već po jeziku. Vlasi su romanizovani starosedeoci balkana i doseljenici iz rimske imperije kao što je i pola stanovništva evrope. Dakle mi Vlasi smo Vlasi i većina se osećamo kao Srbi jer smo se hvala bogu izmešali. Rumuni da gledaju svoja posle i srede svoje mađare i romanovizovane slovene (ima ih bar 40%slovenskog oporekla)a nas vlase iz Srbije da puste namiru.

(subota, 01. dec 2012, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

Uticaj EU

U okruzenju Rumunija je uvek Srbji bila najveci prijatelj. Ulaskom Rumunije u EU stvari se izgleda pocinju menjati.Videla zaba gde se konji potkivaju pa i ona digla nogu.

(subota, 01. dec 2012, 14:35) - snezana [neregistrovani]

vlajna

ja sam vlajna ali nisam rumunka i moja otadzbina je srbija!

(subota, 01. dec 2012, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

Vlajna

Bravo!!!

(petak, 30. nov 2012, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

razumi

Odgovor za: Nerazumem.-Znaci po vama.ako ja dodjem iz Homolja da zivim u Beogradu u kome dobijam mesto boravka, ja sam onda beogrdjanin ne vise homoljac.Treba zaboraviti i majku i oca,jer sad sam Beogradjanin u jeee...Svako moze da ima bilo koje drzavljnstvo ali svoje korene i ono sto jeste nemoze zaboraviti.Vlasi su Vlasi i nemogu biti Srbi-razlika je velika.Zivimo u Srbiji i to nam je jedina zemlja i imajte u vidu da se vise od 90% vlaha izjasnjavaju kao srbi,zato sto postujemo svoju zemlju.Imam normalno srbsko drzaljnstvo,ali sam Vlah,svako drugacije razmisljanje i nametanje dovodi do nacionalne netrpeljivosti.Pa zar vam nije dovoljno iskustva sa Hrvatima, Albancima.....

(petak, 31. avg 2012, 22:54) - Goran [neregistrovani]

Ja vlah, rumun i srbin

Ja se osecam i kao vlah i kao rumun, srbin, hrvat i svajcarac dobro dok me neko direkt ne ugrozava i vredja.
Sve ove jezike govorim perfekt, sto znaci i vlaski.
I zato smatram licno da vlaski jezik bez knjizevnosti, litrature, medija, skole, religije i td. je jezik tezak za bilo koju kumunikaciju ( srbi nemaju sanse da nas razumu ako mi pricamo vlaski a niti mi vlasi mozemo rumune da razumemo ako pricaju literalni rumunski jezik..i tako da ja licno bolje kumunicaram na drugim jezicima, zbog pisanja, notiranja i td..a inace samo igram kolce na vlaskom..
i sada dalje razmislite Vi sami..veliki pozdrav iz Svajcarske..ziveli.

(četvrtak, 01. mar 2012, 23:58) - anonymous [neregistrovani]

vlajna

Ja sam vlajna, koja razume vlaski, ali ga ne prica. Sta ce vlasima jezik, koji nije kodifikovan, kojim ne mogu da se sluze nigde u svetu, pa cak ni u Rumuniji. Odgojena sam u srpskom duhu i smatram sebe srpkinjom i ponosim se mojom Srbijom !

(sreda, 29. feb 2012, 10:05) - nikola [neregistrovani]

vlasi su vlasi

mi vlasi ne stidimo se nicega sto smo vlasi i nemozemo da se izjasnjavamo da smo rumuni svi znaju poreklo vlaha i da smo mi najstariji narod u srbiji ima zapisano u istoriji ko nezna neka se informise:)