Читај ми!

Žipe: Konsenzus o kandidaturi

Evropski ministri složili su se da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u EU, izjavio francuski šef diplomatije Alen Žipe. Međutim, druge diplomate tvrde da, iako velika većina zemalja podržava kandidaturu, još postoje izvesne rezerve. Ketrin Ešton optimistična.

18.18 - Zaista se nadam da će ministri sutra napraviti korak napred u pogledu davanja statusa kandidata Srbiji, rekla Ketrin Ešton posle razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem.

17.33 - Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski rekao je da podržava davanje kandidature Srbiji, naglasivši da očekuje da to obuhvati i "sinhronizovanje" politike Beograda s politikom EU.

15.20 - Rumunija, Litvanija i Poljska još uvek rezervisane prema srpskoj kandidaturi, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.   

 14.50 - Završen sastanak šefova diplomatija EU u Briselu. 

14.11 - Nemačka i Holandija još nisu zauzele stav o statusu kandidata za Srbiju, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

13.56 - Evropski ministri složili su se da Srbiji dodele status kandidata, izjavio je francuski šef diplomatije Alen Žipe, javlja AFP.

Srbija ima velike izglede da ove nedelje dobije status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, ali pojedine članice i dalje imaju izvesne rezerve. Diplomatski izvori u Briselu, ipak, napominju da su ministri danas vodili otvorenu raspravu, dok će konačnu odluku doneti na sutrašnjem sastanku.

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe je, posle prepodnevnog dela sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, rekao da je postignuta potpuna saglasnost da se Srbiji da status kandidata i da se tome više niko ne protivi.

"Postignut je dogovor. Danas konačno nije bilo prigovora", rekao je Žipe novinarima u pauzi sastanka.

Druge diplomate tvrde da, iako velika većina zemalja podržava kandidaturu Srbije, još postoje izvesne rezerve.

Nemačka u načelu gleda pozitivno na status kandidata Srbije, ali će odluku o tome saopštiti sutra, rekao je evropski diplomata koji je prisustvovao današnjoj razmeni mišljenja ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

U utorak bi, naime, u Brisel trebalo da dođe šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, dok ga je danas u razgovorima zastupao politički sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Pojedini izvori navode da neke zemlje, kao što je Holandija, čekaju na stav Nemačke.

Rumunija i Litvanija, pak, još se opiru kandidaturi Srbije, prva zbog navodne diskriminacije prema vlaškoj manjini, a druga zbog toga što želi mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN za koje konkuriše i Srbija.

Zvaničnik u Savetu ministara koji je prisustvovao ministarskom zasedanju EU preneo je agenciji Beta da je Poljska zatražila jemstvo da će Srbija ubuduće biti "solidarna s Evropskom unijom i da neće tako tesno kao dosad sarađivati s Rusijom".

Konsultovani poljski zvaničnici su, međutim, nastojali da ublaže ovakvo tumačenje poljskih stavova, rekavši da to nije rečeno tako izričito.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski rekao je da podržava srpsku kandidaturu, naglasivši da očekuje da to obuhvati i "sinhronizovanje" politike Beograda s politikom EU.

Danas su ministri samo razmenili mišljenja, a odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu na sutrašnjem sastanku.

S odlukom mora da se saglasi svih 27 ministara zemalja članica EU na sutrašnjem sastanku Saveta za opšte poslove, a odluku potom treba da potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

Podrška uoči odluke

Neposredno uoči sastanka, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton rekla je da je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova "veliki uspeh".

"Vrlo sam zadovoljna što je došlo do dogovora, koji je bio izuzetno težak za predsednika Tadića i premijera Tačija. Zahtevao je hrabrost i liderstvo i veoma je dobro što su ga oni pokazali", rekla je Eštonova. 

Istakla je da će sporazum omogućiti dalji napredak i perspektivu za obe strane i da očekuje da će danas i sutra imati pozitivnu raspravu o statusu kandidata za Srbiju.

Više učesnika današnjeg sastanka je, pre početka rasprave, reklo da očekuje da Srbija dobije pozitivnu ocenu.

Potpredsednik belgijske vlade i ministar inostranih poslova Belgije Didije Rejnders rekao je da je moguće da će Srbija danas ili sutra dobiti status kandidata i pohvalio sporazum Beograda i Prištine koji je postignut prošlog petka.

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger rekao je da je sporazumom postignut veliki korak napred i da Austrija podržava kandidaturu Srbije.

"Zajedno sa ministrima spoljnih poslova Francuske i Italije to smo i naglasili u pismu koje je doprinelo da se probije led i da se krene napred", rekao je šef diplomatije Austrije i dodao da sada očekuje nove korake od evropskih ministara.

"Srbija je uradila sve što smo od nje tražili, a sada imamo i Kosovo 'u čamcu'. Dakle, mora biti samo jedan odgovor i on mora biti jasan", rekao je ministar spoljnih poslova Luksembruga Žan Aselborn.

Švedski ministar Karl Bilt, takođe, smatra da je Srbija ispunila sve uslove za kandidaturu, a češki ministar Karel Švarcenberg ocenio je da će odluka biti pozitivna.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи