Читај ми!

Korak bliže kandidaturi

Dogovorom Beograda i Prištine, Srbija bliža dobijanju statusa kandidata, poručuju svetski zvaničnici. Nemačka Vlada: Značajni elementi za odluku o statusu kandidata. Podrška srpskoj kandidaturi i od Grčke, Bugarske, Češke, Mađarske i Slovačke.

Pozdravljajući dogovor Beograda i Prištine, Berlin je ocenio da su to "značajni elementi uoči donošenja odluke o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za Evropsku uniju".

U saopštenju portparola nemačke Vlade Štefena Zajberta ukazuje se i da je "poslednjih dana znatno poboljšana sloboda kretanja misije Euleksa na severu Kosova".

Kao pozitivno se navodi i to što je Evropska komisija najavila da će početi izradu studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, te se Berlin nada da će "vrlo brzo biti moguće da se sporazumno urede odnosi EU sa Kosovom".

"Sve zajedno ovo su značajni elementi uoči donošenja odluke o statusu kandidata za EU za Srbiju koja predstoji naredne nedelje. To je sve napredak koji doprinosi stabilnosti u čitavom regionu", piše u vladinom saopštenju.

Grčka svesrdno podržava evropsku kandidaturu Srbije i zalaže se za njeno priznanje kao zemlje kandidata za članstvo u EU, saopštila je Ambasada u Beogradu.

"Ministar spoljnih poslova Grčke Stavros Dimas imao je poslednjih dana niz kontakata sa svojim evropskim kolegama i zvaničnicima EU, da bi se založio za davanje statusa kandidata Srbiji na sledećem Evropskom savetu", navodi se u saopštenju Ambasade Grčke.

"Nesporno je da je Srbija već sprovela veoma važne reforme na unutrašnjem planu, kako bi ispunila političke kriterijume koje postavlja Evropska unija", ocenila je Ambasada Grčke.

"Grčka gaji iskrena osećanja prijateljstva prema srpskom narodu, kojeg smatra neodvojivim delom evropske porodice i čvrsto veruje u evropsku perspektivu Srbije", piše u saopštenju.

Dobre šanse za kandidaturu

Direktor Odeljenja za evropske studije u vašingtonskom Savetu za međunarodne odnose Čarls Kapčan rekao je da Srbija ima dobre šanse da sledeće nedelje dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, pošto su Beograd i Priština postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

On je istakao da je postignuti dogovor veoma važan korak napred u procesu priključenja Srbije EU i pokazuje spremnost na kompromis Beograda i Prištine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je sporazum koji je postignut u dijalogu između Beograda i Prištine, rekavši da očekuje da će i ministri spoljnih poslova EP to, takođe, učiniti 29. februara.

"Ne sumnjam da će ministri pozdraviti ovaj sporazum, dok će konačna odluka o davanju statusa kandidata Srbiji naravno biti doneta na Samitu", naveo je Kacin u saopštenju.

Napominjući da iskustvo govori da u EU ništa nije postignuto dok sve nije dogovoreno, Kacin je rekao da "u ovom slučaju može izvesno da predvidi da će Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta pozdraviti napredak tokom drugog čitanja Izveštaja o napretku Srbije naredne srede 29. februara".

Kacin očekuje da Odbor širokim konsenzusom podrži njegovu usmenu poruku kojom pozdravlja postizanje sporazuma.

Timovi Beograda i Prištine saglasili su se u Briselu da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji.

Postignut je dogovor i o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво