Читај ми!

Priština: Od fusnote do ulice

Tači: Fusnota nije idealna. Kurti: Svi na ulice. DSK traži natpis "Republika Kosovo".

Mada su premijer Hašim Tači i šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri dogovor u Briselu ocenili kao "najbolje moguće rešenje", a fusnote kao "pahuljicu koja će se istopiti odlaskom zime", rejting vladajuće koalicije biće stavljen na ozbiljan test već u ponedeljak, za kada su najavljene demonstracije pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje".

"Slobodno mogu da kažem da današnji sporazum donosi Kosovu evropske integracije i Kosovo čini evropskim... Kosovo će biti zastupljeno i govoriće u svoje ime u svim multilateralnim organizacijama i nastupaće ravnopravno", rekao je kosovski premijer Hašim Tači.

"Svestan sam da fusnota nije idealna, ali u ovom trenutku najbolja i ona je privremenog karaktera", rekao je Tači novinarima u Prištini, naglasivši da kao prvi čovek vlade "mora da donosi i teške odluke".

"Sporazumom smo zauvek udaljili UNMIK sa stola u budućem predstavljanju Kosova... Kosovo ovom fusnotom nije prihvatilo ništa, Rezolucija 1244 ostaje relikt, a Srbija je prihvatila mišljenje MSP o nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je današnji sporazum značajan jer pomaže "otopljavanju odnosa između Kosova i Srbije, olakšavanju života građana i slobodi kretanja ljudi i roba".

U saopštenju iz njenog kabineta, kosovska predsednica ističe da će konkretizacija evropskog puta Kosova uspostavljanjem ugovornih odnosa sa EU i početak studije izvodljivost za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ubrzati integraciju Kosova u EU i omogućiti produbljivanje i ostvarivanje reformi u zemlji.

Kurti: Svi na ulice

Lider pokreta "Vetevendosje" Aljbin Kurti je, međutim, pozvao građane Kosova da neslaganje sa potezom vlade izraze u ponedeljak na demonstracijama navodeći da je Tači privatizovao državu i sporazum postigao bez saglasnosti parlamenta ili, pak, kakve ozbiljnije diskusije u vladi.

"Ovo je premijerov lični sporazum i, prema tome, nije obavezujući za institucije ni građane Kosova", rekao je Kurti, navodeći da će demonstracije u ponedeljak trajati četiri sata, koliko je godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Ovim sporazumom, četiri godine posle nezavisnosti, Kosovo je ponovo postalo neodređenog statusa, nejasno je kako će se Kosovo legitimisati – samostalno ili sa Srbijom", kazao je Kurti.

Kurtijev pokret je, istovremeno, pozvao ostale opozicione stranke da podrže inicijativu za sazivanje vanredne sednice parlamenta, ali da će, u slučaju da ne uspeju da sakupe potpise 40 poslanika za ovu inicijativu, organizovati peticiju i skupiti neophodnih 10.000 potpisa građana.

Najveća opoziciona stranka kosovskih Albanaca, Demokratski savez, saopštio je da je iz fusnote dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova izbačena reč "republika", "što nije u skladu sa ustavnim imenom Kosova".

"Kosovo treba da bude zastupljeno u svim regionalnim inicijativama kao nezavisna i suverena zemlja, sa svojim ustavnim imenom", navodi se u saopštenju DSK-a.

Bajrami: Dogovor nauštrb Kosova

Dogovor Beograda i Prištine nije plod kompromisa već ustupak kosovske strane, kojim je Srbija osigurala status kandidata za EU, kaže glavni urednik prištinskog dnevnika Koha ditore Agron Bajrami.

S druge strane, Bajrami smatra da su dobici za Kosovo premali i veoma nejasni.

U izjavi za Tanjug Bajrami navodi da je većina stvari koje se sada pominju kao dobici, a to su liberalizacija viza, ukontraktalni odnosi sa EU, i drugo, već bila pomenuta i nakon decembarskog dogovora, te da bi, po njegovom mišljenju, Kosovo trebalo da dobije i proces posle kojeg bi, eventualno, moglo otpočeti pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

"To, međutim, nije sigurno, pošto sve zavisi od volje svih 27 članica EU, od kojih pet još uvek ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Bajrami.

Prema njegovim rečima, dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa fusnotom je nepravedan, jer se njime, kako kaže, legitimiše pozicija srpske strane o nepriznavanju Kosova, a dozvoljava da se dovodi u pitanje pozicija kosovske strane o nezavisnosti.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво