Читај ми!

Reagovanja na dogovor iz Brisela

Dogovor Beograda i Prištine predstavlja dobru osnovu za dobijanje statusa kandidata, ocenjuju srpski zvaničnici i većina političkih partija. Radikali poručuju da dogovor predstavlja veleizdaju, a za DSS to je težak udarac za Srbiju.

Dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine koji je postignut u Briselu značajan je korak ka dodeljivanju statusa kandidata Srbiji 1. marta, ocenjuje domaća politička javnost.

Premijer Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo dogovorom Beograda i Prištine i optimizam u vezi sa dobijanjem statusa kandidata za EU.

"Danas možemo s optimizmom, možda je i malo reći s optimizmom, da očekujemo naredne dane", rekao je Cvetković.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju izuzetno značajno što je Rezolucija 1244 sadržana u fusnoti naziva Kosova i da je to pokazalo da dogovor može da se postigne ako se izvrši pritisak na Prištinu.

"Srbija je pokazala da zna da štiti nacionalne interese i da to može da se postigne insitirajući na konstruktivnim i mirnom rešenju". naglasio je Dačić i istakao da je u Briselu postignut kompromis.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da dogovor Beograda i Prištine u Briselu nije samo uspeh srpske diplomatije u izuzetno teškim uslovima, već i korak koji će stabilizovati čitav region i dati šansu miru, dijalogu i pregovorima.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović smatra da će dobre vesti iz Brisela pozitivno uticati i na stav Saveta ministara i na stav šefova država EU o statusu kandidata Srbije za članstvo u Uniji.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je blagi optimista i da je ubeđen da je Srbija sada bliža dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da politika "I Evropa i Kosovo" nije promašena.

Direktorka Kancelarije Vlade za evropske integracije Milica Delević istakla je da je u pogledu mogućnosti za dobijanje statusa kandidata dogovor značajan korak napred.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je postignuti dogovor od ogromne važnosti za Srbiju.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da su Srbi na severu Kosova "uznemireni i razočarani" današnjim sporazumima Beograda i Prištine. "Naše mišljenje je da su dogovori neustavni", rekao je Pantić agenciji Beta.

Poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković pozdravila je dogovor koji je danas postignut u Briselu.

Posle postignutog dogovora Srpska napredna stranka nije davala zvanično saopštenje, ali je neposredno pre dogovora u Briselu funkcioner SNS-a Aleksandar Vučić rekao da očekuje da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU i da će stranke vladajuće koalicije doživeti poraz na izborima.

"Težak udarac" 

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je dogovor "veleizdaja" učinjena kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Todorović je rekao da dogovor predstavlja zaokružen proces potpunog otimanja Kosova koji sprovode SAD i EU i potpuni krah politike predsednika Srbije Borisa Tadića koji se može nazvati "veleizdajom".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je dogovor u Briselu "težak udarac" za srpsku državu i najbolji dokaz zašto bi Srbija trebalo da proglasi političku neutralnost.

"Nema boljeg dokaza zašto Srbija treba da proglasi političku neutralnost i skine sa sebe breme pritisaka i ucena Evropske unije od štetnosti potpisanih protivustavnih sporazuma sa albanskim separatistima", rekao je Koštunica.

Srbija na evropskom putu 

Ujedinjeni regioni Srbije pozdravili su postizanje dogovora Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova, jer je uklonjena prepreka za dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU.

"Važno je da Srbija ostane na evropskom putu i da građani i dalje imaju perspektivu", rekla je članica Predsedništva URS-a Suzana Grubješić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da će kandidatura sigurno uslediti i da Srbija sada dobija novu priliku, ističući da dogovor i kandidatura za članstvo u EU predstavljaju svojevrsnu tačku na neodgovornu i lošu politiku.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je da se kroz dijalog uvek može doći do rešenja.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da je postizanje dogovora u Briselu veoma dobra vest jer je ispunjen jedan od uslova Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković istakao je da je najvažnije to što će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Nisu važne nikakve fusnote, nego je najvažnije to da Srbija dobija status kandidata za člana EU. Ja se nadam da će posle izbora uslediti koreniti evropski preokret naše državne strategije i da ćemo ubrzo početi pregovore o pridruživanju EU", rekao je Drašković.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво