Читај ми!

Podrška Srbiji za članstvo u EU

Poslanici Evropskog parlamenta, koji borave u Beogradu, rekli su da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da to misli većina poslanika u Evropskom parlamentu.

Predstavnici delegacije Partije evropskih socijalista (PES) i Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu poručili su u Beogradu da Srbija zaslužije status kanidata za članstvo u Evropskoj uniji i da će to značiti podsticaj za dalje reforme u društvu.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom PES-a Sergejom Staniševim i poslanicima Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, predvođenim šefom grupe Hanesom Svobodom.

Tadić i njegovi gosti razgovarali su o saradnji Srbije sa Evropskim parlamentom, kao i o procesu evrointegracija.

Evropska unija je strateško opredeljenje Srbije, koja čini sve da dobije status kandidata, istakao je premijer Mirko Cvetković, koji se takođe sastao sa evropskim parlamentarcima.

"Vlada Srbije čini sve što je u njenoj moći da dobije status kandidata", rekao je Cvetković.

Poslanik Evropskog parlamenta Hanes Svoboda je istakao da je Srbija u prethodnih nekoliko godina učinila velike napore u sprovođenju reformi i da je u tom smislu zaslužila da dobije status kandidata.

Članovi zajedničke delegacije istakli su u razgovoru sa premijerom Cvetkovićem da se zalažu da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Većina poslanika Evropskog parlamenta je za to da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i niko na Kosovu ne bi trebalo da može to da spreči, rekao je Svoboda.

Na konferenciji za novinare u Domu narodne skupštine posle sastanka sa predsednikom skupštinskog Odbora za spoljne poslove Dragoljubom Mićunovićem, Svoboda je rekao da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za članstvo u EU i da je poslanička grupa na čijem je on čelu u tome u potpunosti podržava.

"Puna podrška Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Srbija zaslužuje da postane kandidat i niko na Kosovu nikakva grupa ne treba da ima veto na to da li će Srbija da dobije status kandidata ili ne", rekao je on aludirajući na pismo vlasti u Prištini liderima EU u kome se lobira da Srbija ne dobije status kandidata za Uniju.

Predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev rekao je da zemlje zapadnog Balkana treba da postanu članice EU.

"Verujemo da je to način da se omogući mir, prosperitet i stabilnost u regionu", istakao je Stanišev.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Dragoljub Mićunović rekao je da je razgovor bio "otvoren" i da je bilo reči i reformama koje Srbija sprovodi, kao i o pitanju Kosova. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво