Читај ми!

Pregovarački maraton u Briselu

Posle više od 25 sati pregovaranja, završeni pregovori Beograda i Prištine. Još bez dogovora, nastavak u petak. Dve strane i dalje na suprotstavljenim pozicijama, rekao Borislav Stefanović za RTS.

Dijalog Beograda i Prištine večeras je završen bez dogovora, posle više od 25 sati pregovaranja. Pregovori u Briselu biće nastavljeni u petak ujutru.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je za RTS da su pregovori bili teški i da su dve strane i dalje na suprotstavljenim pozicijama po pitanju regionalnog predstavljanja Prištine.

"Mi nastojimo da na svaki način, čuvajući naš Ustav, nacionalni interes i Rezoluciju 1244, dođemo do rešenja, koje očigledo nije lako dostižno", rekao je Stefanović.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je istakao da je prištinska delegacija ponovo nastupila sa vrlo negativnim stavovima i željom da se kroz regionalno predstavljanje dobije potvrda takozvane državnosti Kosova, simetrija u predstavljanju, kao i da se u fusnotu ubace elementi koji su potpuno neprihvatljivi za Beograd.

"Ali oni su neprihvatljivi i za međunarodnu zajednicu, tako da postoje izgledi da u petak učinio korak više i da eventualno dođemo do rešenja", rekao je Stefanović.

Razjašnjavajući poziciju Beograda, Stefanović je ranije rekao da je suština tog stava da Priština mora biti predstavljena na asimetričan način, a suština te asimetrije je Rezolucija 1244.

"Mi smo spremni da uz Rezoluciju 1244 uključimo još jedan važan međunarodni dokument, a to je mišljenje Međunarodnog suda pravde. Sada je na Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice da ne dozvole da bilo ko drži evropske integracije celog Zapadnog Balkana kao taoce", poručio je on.

Stefanović je naglasio da stav Srbije ima široku podršku međunarodne zajednice i pomenuo pismo trojice ministara država članica EU kao dokaz te podrške. "O kandidaturi je nezahvalno govoriti. Nismo se približili statusu kandidata".

Šef beogradskog pregovaračkog tima izjavio je sinoć da je postignut napredak u vezi sa drugim temama, kao što su sprovođenje ranijih dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, matičnim knjigama i slobodi kretanja.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izbegla je u sredu bilo kakvu komunikaciju sa novinarima, što je krajnje neuobičajeno u odnosu na dosadašnju praksu. Taj njen gest dovodi se u vezu sa rastućim tenzijama u Prištini, gde se vlada Hašima Tačija nalazi pod jakim pritiskom opozicije zbog navodne popustljivosti u dijalogu sa Beogradom.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво