Читај ми!

Srbija ispunila uslove

Šefovi diplomatija Francuske, Italije i Austrije u pismu visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton ocenjuju da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Srbija je ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u pismu koje su visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uputili ministri spoljnih poslova Francuske, Italije i Austrije, Alan Žipe, Đulio Terci di Sant Agata i Mihael Špindeleger.

Trojica ministara ističu da je Beograd imao veoma konstruktivne predloge za uključivanje Kosova u regionalnu saradnju, koji su uzimali u obzir pozicije o statusu obe strane.

Pored toga, kako se navodi u pismu, Beograd je aktivno sarađivao kako bi Euleksu i Kforu omogućio da radi u skladu sa svojim mandatom.

Zbog toga bi, kako navode šefovi diplomatija, trebalo da ispunimo obećanja data u decembru i odamo priznanje naporima Srbije i da joj dodelimo status kandidata za članstvo u EU, navodi se u pismu šefova diplomatije Francuske, Italije i Austrije.

"Očekujemo da će takvom odlukom Srbija, takođe, biti ohrabrena da nastavi put ka ukupnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, u skladu sa uslovima Procesa stabilizacije i pridruživanja", zaključuju ministri u pismu.

U Briselu su za 27. i 28. februar zakazani sastanci Komiteta za spoljnu politiku i Komiteta za opšte poslove na kojima će biti razmatrano da li je Beograd ispunio uslove za kandidaturu.

Lideri Evropske unije su, u decembru prošle godine, odložili donošenje odluke o odobravanju Srbiji statusa kandidata za prijem u EU, a Evropski savet će se o tome izjasniti početkom marta.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи