Читај ми!

Odložen nastavak dijaloga

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine odložena za sutra, jer se delegacija Prištine nije pojavila u Briselu. Glavne teme biće regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Dijalog Beograda i Prištine odložen je za sutra jer se u Briselu nije pojavila prištinska delegacija. Zvaničnici u Briselu saopštili su da je otkazan let aviona kojim je prištinska delegacija iz Beča trebalo da stigne u Brisel.

Glavne teme razgovora trebalo bi da budu regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Početak dijaloga prvobitno je bio pomeren za popodne zbog kašnjenja prištinske delegacije, saopšteno je iz Evropske komisije.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović je, uoči puta, rekao da tim Beograda u Brisel odlazi sa željom i nastojanjem da se pronađe rešenje za regionalno predstavljanje Kosova.

Beograd je izneo pet-šest konkretnih predloga za regionalno predstavljanje, rekao je Stefanović i dodao da svi sadrže pozivanje na Rezoluciju 1244.

"Mi smo spremni da razgovaramo o svim tim predlozima i da ih učinimo boljim. Ako za to postoji i najmanji mogući prostor, mi ćemo to iskoristiti zato što Republika Srbija želi dogovor", rekao je Stefanović.

Uoči početka nove runde dijaloga, danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen koji je posetio Beograd rekao je da će se odluka o dodeli stastusa kandidata zasnivati ona onome što je Srbija postigla, a ne na "nekakvim pismima".

Srbija je napravila veliki napredak poslednjih meseci u procesu evrointegracija, ali ne treba prejudicirati odluku Evropskog saveta o njenoj kandidaturi, jer cilj još nije dostignut, ocenili su Vamen i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Danski ministar je rekao da je moguće za Srbiju da 1. marta dobije status kandidata za članstvo u EU, kao i da su pred njom u narednim danima veoma važni razgovori u tom procesu.

"Došlo je vreme da se preduzmu potrebni koraci kako bi se postigao dogovor", istakao je Vamen.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da će progres u dijalogu Beograda i Prištine biti ključni element u odluci evropskih vlada o statusu kandidata Srbije i dodao da se stav Srbije u pregovorima nije promenio niti će se promeniti.

Ministarstvo spoljnih poslova u narednim danima biće u intenzivnim kontaktima sa zemljama članicama EU i činiće sve da dođe do pozitivne odluke Saveta Evropske unije, rekao je Jeremić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се