Читај ми!

Podrška kandidaturi Srbije

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU. Smatramo da se taj cilj u narednih nekoliko nedelja može postići, rekao Vilijam Berns, zamenik američkog državnog sekretara, u ekskluzivnom intervjuu za RTS.

U poseti Beogradu, u okviru balkanske turneje, boravio je zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns. On se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima odbrane i ekonomije Draganom Šutanovcem i Nebojšom Ćirićem.

U ekskluzivnom intervjuu za RTS, Berns kaže da je glavna tema posete bila kako da Srbija dostigne status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Došao sam sa vrlo jasnom porukom da predsednik Obama, sekretarka Klinton i čitava administracija podržavaju dalje unapređenje naših odnosa sa Srbijom, kao i evropske težnje Srbije", rekao je Berns.

Prema njegovim rečima, bilateralne veze su se u poslednjih nekoliko godina značajno popravile. Dve zemlje bolje sarađuju na više planova, u borbi protiv zajedničkih pretnji, organizovanog kriminala, narkotika, terorizma.

"Naše vojske dobro sarađuju. Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i veoma se nadamo da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju", kaže Berns.

"Mi snažno podržavamo kandidaturu Srbije za članstvo u EU. Smatramo da se taj cilj u narednih nekoliko nedelja može postići. I mada mi nemamo pravo glasa u Uniji učinićemo sve što je u našoj moći da ohrabrimo tu odluku", kaže zamenik američkog državnog sekretara.

Berns se nada da će Srbija ispuniti svoje obaveze na putu do statusa kandidata.

Na pitanje da li u napore da se ispune obaveze spada i plan od četiri tačke koji je ponudio predsednik Tadić, Berns je rekao da nije bilo prilike da se detaljno razgovara o tom planu, ali da plan odražava privrženost Srbije dijalogu "koji krči put poboljšanju života građana u ovom regionu".

Zamenik američkog državnog sekretara smatra da je to važan i pragmatičan pristup problemu.

"Ovoga puta je moj cilj bio taj srednjoročni korak da se dobije status kandidata, jer kao što sam rekao, taj korak bi otvorio mnoge nove mogućnosti ne samo u odnosima Srbije i EU, već i u odnosima u regionu i odnosima sa SAD-om", rekao je Berns.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи