Читај ми!

Referendum, dan posle

Srbi sa severa Kosova gotovo jednoglasno odbacili institucije u Prištini. Vlasti u Beogradu smatraju da je zloupotrebljena volja građana, a lideri Srba sa severa da su pokazali političku zrelost. Stručnjaci upozoravaju da rezultati ne mogu da se ignorišu.

Predstavnici vlasti u Srbiji, dan posle referenduma u opštinama na severu Kosova, poručili su da je u pitanju zloupotreba narodne volje, i da je referendum štetan po Srbiju na međunarodnom planu.

Opozicija u Beogradu, ne deli takav stav - Srpska napredna stranka ocenjuje da rezultat pokazuje da vlast u Srbiji ne zastupa interese srpskog naroda u Pokrajini, dok Srpska radikalna stranka poručuje da su Srbi izlaskom u velikom broju pokazali da ne prihvataju institucije lažne države Kosovo.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da referendum na severu Kosova nije bio potreban, kao i da će zbog nejedinstva biti nastavljeni pritisci na državu Srbiju.

Referendum je pokazao ono što smo i očekivali, a to je da narod na Kosovu ne želi kosovske institucije, i ono što je najbitnije – ovo je klasičan primer zloupotrebe narodne volje pojedinih političkih partija za dnevnopolitičke svrhe i kupovinu dnevnopolitičkih poena, ocenio je on.

Ministar Bogdanović je rekao i da je uveren da će se nastaviti dalji pritisci na državu Srbiju, što se tiče Kosova i Metohije. On smatra i da je izvesno da će prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice koja podržava nezavisnost Kosova i Metohije dodatno, zbog nejedinstva koje postoji između kosovskih Srba i Vlade Republike Srbije, iskoristiti vakuum i pokušati da još više utiče na situaciju u Pokrajini.

Ono što je sigurno jeste da ovaj referendum neće uticati na nastavak dijaloga, iako su protagonisti referenduma upravo to imali to na umu. Prema njegovim rečima, referendum šalje lošu poruku svima i pokazuje da očigledno postoji nečiji interes i volja da se stanje na Kosovu pogorša.

Nikome od tih protagnista referenduma nije stalo do naroda, jer da im je stalo, imali bi u vidu činjenicu da narod želi da u Ustavu Republike Srbije piše da je Kosovo Metohija sastavni deo Srbije. Nije bilo potrebe da se potvrđuje nešto što svi mi znamo, poručio je on.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović ocenio je da rezultati referenduma na severu Kosova neće doneti nikakav rezultat, jer je sam referendum protivustavan i besmislen, da neće ugroziti nastavak dijaloga, ali da će sigurno dodatno otežati poziciju Srbije na međunarodnom planu.

"To je u neku ruku bio stranački ideološki referendum koji je poslao pogrešnu poruku da Srbi sa severa ne mogu da se dogovore ni sa svojom državom, a dovelo je državu u poziciju da objašnjava da njeni građani ne slušaju sopstvenu vladu", rekao je Stefanović Tanjugu.

Posebni izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček oštro je osudila referendum Srba na severu Kosova i rekla da je on potpuno nepotreban i da je deo srpske predizborne kampanje.

Lunačekova je referendum nazvala "kontraproduktivnom provokacijom", koja će "teško oštetiti dijalog Prištine i Beograda, ali će i podstaći nacionalističke snage".

Jedini i pravi odgovor kosovske vlade, prema njenom mišljenju, jeste pojačavanje angažovanja za realizaciju započetih projekata na severu. "Vlada treba da ubedi Srbe na severu da je Kosovo država svih njenih građana", kazala je Ulrike Lunaček.

Očekivan rezultat

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da će održavanje referenduma na severu Kosova ostaviti posledice na raspravu o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, ali da će njegov ishod postati činjenica koja neće moći da se prenebegne u daljim raspravama o Kosovu.

"Velika izlaznost govori o onome što se očekivalo, a to je da će Srbi odbaciti prištinske institucije, čime oni jasno demonstriraju svoju volju, što će ipak biti činjenica koja će se morati imati u vidu u narednim razgovorima o tehničkim pitanjima i statusu Kosova", izjavio je Simić agenciji Beta.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da su građani severa Kosova bili pod velikim pritiskom da izađu na referendum i izjasne se protiv prištinskih instucija, a da se zapravo uopšte nije izjašnjavalo o tome, već o podržavanju odnosno protivljenju Vladi Srbije.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da veliki odziv na referendum potvrđuje političku zrelost srpske zajednice na severu Kosova i Metohije. Taj odziv, prema njegovim rečima, pokazuje da su Srbi, svesni opasnosti kojima su izloženi proteklih meseci, odlučili da uzmu stvari u svoje ruke.

Preuzeli su rizik da pogoršaju odnose sa vlastima u Beogradu, održali referendum i pokazali svoj stav o stanju na Kosovu i Metohiji, ocenio je Pantić i najavio da će od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) biti zatraženo da Srbi i Albanci imaju podjednak tretman.

"Rezultati referenduma će olakšati položaj vlade Srbije i našeg pregovaračkog tima u nastavku dijaloga, jer će pregovarčki tim moći da tvrdi da iza njih stoji 70.000 Srba sa severa Pokrajine koji su odlučni da ne dozvole da se na delu teritorije na kom oni žive instaliraju institucije neprizanete države Kosovo", rekao je Pantić.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić izjavio je da će čelnici opština sa severa Kosova o daljim koracima posle referednuma odlučivati od nedelje, ali da će jedan od prvih biti da "impozantne" rezultate izjašnjavanja građana proslede na sve relevantne adrese u međunarodnim krugovima i Srbiji.

Iz Srpskog nacionalnog veća poručuju da su Srbi izlaskom na referendum uputili jasnu porku međunarodnoj zajednici, Prištini i Beogradu da ne prihvataju kosovske institucije.

Čelnici Srpskog nacionalog veća Milan Ivanović i Tomislav Živković su naveli da sada očekuju da nadležni u Srbiji raspišu izbore u Porkajini.

Konačni rezultati referenduma, koji je održan uprkos protivljenju zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, biće saopšteni 19. februara.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво