Dan državnosti Srbije

Svečanostima širom zemlje obeležen je Dan državnosti. Na Centralnoj manifestaciji u Domu Narodne skupštine predsednik Srbije Boris Tadić uručio odlikovanja. Tadić zahvalio svima koji u ovim teškim ekonomskim vremenima ime Srbije dižu u vrh i zbog kojih smo ponosni.

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana državnosti održana je u Domu narodne skupštine, gde je predsednik Boris Tadić uručio odlikovanja istaknutim pojedincima i ustanovama za naročite zasluge u oblasti sporta, kulture, bezbednosti, medicine i nauke.

Predsednik je odlikovao 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima tenisera Novaka Đokovića, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu "Petnica", doktora Miodraga Stojkovića, kao i pojedine pripadnike Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Vojske Srbije.

Predsednik Boris Tadić se, u ime svih građana zahvalio, odlikovanima zato što "u ovim teškim ekonomskim vremenima ime Srbije dižu u vrh i zbog kojih smo ponosni".

Tadić je poručio je da je Dan državnosti Srbije praznik svih građana Srbije i dan kada možemo da se podsetimo naših slobodarskih tradicija i upremo pogled u naš zjaednički region Balkana.

"Danas želim da se zahvalim svim odlikovanim, ali i svim našim umetnicima, naučnicima, sportistima i drugima koji u ovom teškim vremenima ekonomskih nevolja stavljaju ime Srbije u vrh svetskih događaja na najpozitivniji način, kao što su to nekada činili Tesla, Milanković, Pupin i drugi", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija obeležava godišnjicu izbijanja Prvog srpskog ustanka - srpske revolucije i godišnjicu donošenja sretenjskog Ustava.

"Današnji dan slavimo kao dan ustavnosti i slobodarskih tradicija. Dan koji označava stoletni hod ka osvajanju ličnih prava i sloboda u Srbiji", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija se danas istovremeno seća vođa srpskih ustanaka, vožda Karađorđa i Miloša Obrenovića, ali i apostola srpske prosvete i ustanovnosti Dositeja Obradovića, Božidara Grujovića, Ivana Jugovića i Dimitrija Davidovića - svojih velikana iz Šumadije i Vojvodine.

"Time se na dan državnosti simbolički obeležava i jedinstvo Srbije, njena teritorijalna celovitost i nedeljivost, obeležava se slobodarska tradicija srpskog naroda, ali i poštovanje svih građanki i građana Srbije različitih etničkih verskih i kulturnih identiteta", rekao je Tadić.

U ime odlikovanih zahvalio je Jovan Ćirilov rekavši da je država pokazala da prepoznaje vrednosti i izrazio nadu da će odlikovanja biti podsticaj da se nastavi dalje u borbi za prave vrednosti.

Ćirilov je ukazao da su mnogi građani danas u teškoj materijalnoj situaciji i da odlikovani pojedinici i institucije zajedno treba da se zalažu da se to prevaziđe.

Novak Đoković je, na svečanosti u Domu Narodne skupštine, rekao da je ponosan što je visoko državno odličje primio u zdanju ispred kojeg je sa sugrađanima proslavio trenutak kada je postao prvi teniser sveta.

"Ja jesam sanjao da podignem pehar na Vimbldonu, ali nisam mogao ni da pomislim da će me moja zemlja odlikovati ovako velikim priznanjem. Sada me je moj narod zadužio još više i ne preostaje mi ništa drugo nego da nastavim da našu divnu zemlju i dalje predstavljam na najlepši mogući način", rekao je Đoković.

On je, obraćajući se zvanicama na centralnoj proslavi Dana državnosti, poručio da se nikada ne smeju zaboraviti oni koji su danas posthumno odlikovani.

"To nije orden za mene, orden mome Srđanu. To je orden čitavom srpskom narodu, orden građanima Srbije koji na ovaj način prihvataju da je dati život za prijatelja, žrtvovati se za drugoga, veličanstven čin", rekao je Rade Aleksić otac posthumno odlikovanog Srđana Aleksića.

Centralnu manifestaciju obeležavanja otvorila predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja je u holu Doma Narodne skupštine otvorila izložbu "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije".

Jedan od eksponata je i replika Sretenjskog ustava, koja će ostati trajno izložena u parlamentu.

Premijer Mirko Cvetković položio je na Oplencu lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i prvom vladaru obnovljene Srbije.

Cvetković je u crkvi Svetog Đorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: "Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije".

Premijer je tom prilikom svim građanima čestitao Dan državnosti ukazavši na značaj 15. februara, koji se od 2001. godine slavi kao državni praznik.

Dan državnosti i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka, obeleženi su u Marićevića jaruzi kraj Orašca, odakle je vožd Karđorđe poveo ustanike na oslobođenje od osmanlijske vlasti.

U ime Vlade Srbije venac na spomen obeležje položio je ministar kulture i informacionog  društva Predrag Marković, koji je istakao da su dostojanstvo i samopoštovanje ono što mi danas slavimo. Vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije, održao je pomen ustanicima iz 1804. godine.

Dan državnosti Srbije obeležen je i u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca na spomenik poginulima u ratu 1999. godine u Kosovsko-mitrovačkom okrugu.

Vence na spomenik položili su predstavnici lokalne samouprave i udruženja boraca.

"Pored toga što danas slavimo Dan državnosti, mi odajemo počast svim Srbima koji su stradali na Kosovu i Metohiji, a koji su svoje živote dali za odbranu teritorijalnog integriteta i suverentiteta Srbije", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Slava ustanicima 

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kad je u Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovnog ropstva pod Turcima.

Ubrzo posle toga Srbi su ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobede ustanici su izvojevali kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine.

Slom ustanka počeo je 1812. godine pošto su Rusi morali da se povuku zbog Napoleonovog pohoda na Moskvu. Potpisan je Bukureški mir, kojim je bilo predviđeno da Srbija dobije autonomiju i da se Turci vrate u Beograd. Te uslove Srbi nisu hteli da prihvate.

Posle toga turska vojska napala je oslobođenu teritoriju iz tri pravca. Otpor srpskih ustanika slomljen je padom Beograda 7. oktobra 1813. godine.

Iako ugušen Prvi srpski ustanak utro je put za dalju borbu Srba za oslobođenje, koja je nastavljena dve godine kasnije podizanjem Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Tvorac jednog od najliberalnijih evropskih ustava tog vremena je Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Austrije i knežev sekretar. U njemu su bile izražene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

broj komentara 89 pošalji komentar
(četvrtak, 16. feb 2012, 09:55) - goran nikolovski [neregistrovani]

dan drzavnosti srbije

cestitam svima dan drzavnnosti srbije , pozdrav nikolovski goran

(četvrtak, 16. feb 2012, 05:18) - dragan cvetkovic [neregistrovani]

cestitke

Cestitke svim dobitnicima nagrada, sa ponosom ste ih primili i viteski ih zaradili.Nadam se da ce i dogodine biti uruceno jos vise medalja sto bi trebalo da znaci da se svi borimo za afirmaciju nase lepe domovine i za bolje sutra i da je jos mnogima to poslo za rukom.Sa nadom u bolje, pozdravljam sve citaoce i gradjane Srbije!

(četvrtak, 16. feb 2012, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Dan Republike

Pozdravljam Dan Srbije i svoje sunarodnike, iskoristite ova dva dana da nesto vise naucite u nasoj drzavi, narodu, njegovoj istoriji i znacajnim Srbima. Odajmo postu zemlji u kojoj zivimo, setimo se njenih predaka.

(četvrtak, 16. feb 2012, 00:05) - Nishki [neregistrovani]

Srecan Ti Dan drzavnosti...

...majko Srbijo!!!
Pozdrav iz CCCCanade.

(sreda, 15. feb 2012, 23:50) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam Ja Jeremija

Ja sam ja Jeremija; ime mi je Sreten,

Srecan ti imendan dragi Sretene ( a ima nas podosta, u zemlji Srbiji)

(sreda, 15. feb 2012, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

Sretenje

Vrlo lep praznik koji veoma postujem i volim i koji su u mojoj porodici obelezava uvek uz svecani rucak i molitvu Gospodu!!!
Srecan Dan Drzavnosti svom srpskom narodu u zemlji Srbiji i dijaspori!!!

(sreda, 15. feb 2012, 21:53) - Jagodinac [neregistrovani]

Daj Boze Da Se Srbi Sloze

Znajte Srbi da ne slavite sami,po celom svetu Srbi slave.Pozdrav iz Beca


PS: Svaka Cast Novak Djokovicu

(sreda, 15. feb 2012, 21:51) - Neca PK [neregistrovani]

Srecan Dan Drzavnosti

Svim gradjanima Republike Srbije i srpskom narodu u dijaspori zelim srecan dan drzavnosti. Danasnji dan je veoma vazan za srpsku zemlju i srpski narod. Na zalost ovaj veliki praznik je bio zanemaren u periodu vladavine komunizma. Mnogi stariji od mene koji su odrastali za vreme komunizma jos uvek ni ne znaju sta se zapravo danas obelezava. Mnogima je u podsavesti i dalje onaj famozni 29. Novembar. Ali sta je tu je, nadam se da ce se vremenom ovaj praznik sve vise postovati i slaviti u Srbiji kao simbol postojanja srpske drzave.

(sreda, 15. feb 2012, 21:41) - Elena Rusija [neregistrovani]

Serbija

So svetym prazdnikom vas,dorogie nashi Serby! Zelajem vam mirnogo neba !

(sreda, 15. feb 2012, 20:04) - Kragujevcanka [neregistrovani]

Gde je donet Sretenjski ustav?

A zasto se nigde ne pominje da je Sretenjski ustav donet u Kragujevcu? U to vreme Kragujevac je bio prestonica i tu se odigrao taj kljucni dogadjaj, a niko od zvanicnika nije dosao. Ako se u Orascu obelezava izbijanje I srpskog ustanka, onda bi u Kragujevcu trebalo obeleziti donosenje Ustava i zacetak moderne Srbije.