Читај ми!

Jovanović: Štetne posledice referenduma

Referendum na severu Kosova nema pravne posledice, ali ima velike i štetne političke, psihološke, unutrašnje, regionalne i međunarodne posledice, ocenio lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da referendum na severu Kosova nema pravne posledice, ali da ima "velike i štetne" političke, psihološke, unutrašnje, regionalne i međunarodne posledice.

"Ćutanje ili tiho gunđanje nekoliko zvaničnika u Beogradu i referendumski entuzijam nekoliko predsednika opština nisu rešenje - to je uvod u novi problem", navodi se u izjavi Jovanovića agenciji Beta.

Lider LDP-a je izjavio da Srbi na severu Kosova ne smeju ostati u getu, između zvaničnog Beograda, koji ne može da ih uklopi u svoje fraze "I Evropa i Kosovo" i Prištine, koja u ovakvoj situaciji ima izgovor za svoju poziciju.

"Referendum na severu Kosova ne može biti samo još jedna epizoda u haotičnoj srpskoj politici, njenom odnosu prema kosovskim Srbima, celom Kosovu, budućnosti 7,5 miliona građana Srbije i desetina hiljada Srba koje je takva politika najpre traumatizovala, a danas ne ume da im pruži odgovor ni na jedno ključno pitanje", izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, referendum koji se danas i sutra održava u četiri opštine na severu Kosova, pokazuje i tragičnu sliku o sve manjem broju Srba i na severu Kosova.

"Srbija, njena politika i institucije moraju da ponude rešenje, da ga traže i popravljaju i direktnim razgovorima sa Prištinom, u napuštanju koncepta koji kaže šta nećemo, ali već 20 godina ne ume da odgovori na pitanje šta želimo, kako ćemo živeti, da li smo sposobni da konačno utvrdimo gde počinje, a gde prestaje naša odgovornost za živote ljudi, a ne samo za preambule, kvote i propale rezolucije", ocenio je Jovanović.

Lider LDP-a je istakao da se rešenje za Kosovo i za položaj kosovskih Srba "ne može naći" u referendumu, ni u vezivanju za Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, za koju je rekao da je "sidro Miloševićeve kapitalucije i nudi zamrzavanje, a ne prevazilaženje nesporazuma Beograda i Prištine, Kosovske Mitrovice i Prištine, Srbije i ogromne većine zemalja Evropske unije".

Čedomir Jovanović je dodao da je LDP spreman da zemlju vodi u pravcu promene kosovske politike, rešavanja konkretnih problema Srba na Kosovu i direktnog dogovora sa Prištinom, koji će definitivno utvrditi "granice naših uzajamnih odgovornosti, nalaženje dodatnih garancija za Srbe uz prethodno ispunjavanje svih prava iz Ahtisarijevog plana".

Prema predsedniku LDP-a, Ahtisarijev plan treba prihvatiti kao "osnovu i polazni minimum zaštićenih prava za srpsku zajednicu i njene organizovane i jasne veze sa Srbijom i izvesnosti evropskih integracija obe teritorije koja će drastično umanjiti značaj
formalnih granica".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво