Читај ми!

Rasprava bez poslanika SPO-a

Poslanici završili raspravu o kadrovskim rešenjima u Visokom savetu sudstva i o izboru zamenika javnih tužilaca. Četiri poslanika SPO nisu bili u sali. Neizvesna podrška izboru Miroljuba Tomića za člana VSS. Dan za glasanje biće određen naknadno.

Na prvoj vanrednoj sednici u ovoj godini, poslanici su raspravljali o kadrovskim rešenjima u oblasti pravosuđa. U skupštinskoj sali su, na početku zasedanja bez poslanika SPO, bila prisutna 103 parlamentarca, što je bilo dovoljno za raspravu.

Poslanici su razmotrili Predlog odluke o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva, i Predlog odluke o izboru zamenika javnih tužilaca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Prema najavi predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović, dan za glasanje biće određen naknadno.

Poslanici Srpskog pokreta obnove nisu učestvovali u radu parlamenta jer traže da se državnih funkcija razreše ministar Srđan Srećković i državna sekretarka Sanja Čeković.

Predstavnici vladajuće koalicije u parlamentu Srbije podržali su predlog da se sudija iz Kragujevca Miroljub Tomić izabere u Visoki savet sudstva, dok su poslanici opozicije ocenili da njegov dosadašnji rad nije sporan, ali su kritikovali stanje u srpskom pravosuđu i rad VSS-a.

Iz redova poslanika opozicije zajedljivo se moglo čuti da će izbor Miroljuba Tomića završiti kao i Predlog zakona o železnicama, odnosno da nikada neće dobiti podršku većine od 126 poslanika. Na to ih navodi činjenica da po ustaljenoj praksi ovaj predlog nije objedinjen sa izborom sedam zamenika javnih tužilaca.

Kako RTS nezvanično saznaje u vladajućoj koaliciji, posle rasprave Skupština neće glasati o tačkama dnevnog reda sve dok u Vladi ne reše problem u koaliciji i ne pošalju predlog dnevnog reda nove važnije i veće sednice o kojoj bi parlament raspravljao.

Poslanici DSS i SRS ocenili su da ne postoji parlamentarna većina i da skupština neće moći da izglasa tu tačku dnevnog reda. 

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da vladajuća koalicija nema većinu u parlamentu i da je neće imati do kraja ovog saziva.

S druge strane, predsednica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je uverena da će, zbog važnosti pitanja, biti 126 poslanika koji će glasati za predloge o kojima se raspravlja na vanrednoj sednici parlamenta.

"Neizglasavanje kadrovskih rešenja blokiralo bi rad Viskog saveta sudstva i dovelo do paralize pravosudnog sistema. Svako usporavanje rada Visokog saveta sudstva u stvari blokira rad tog Saveta, a ono što iz toga proizilazi dovodi do nesagledivih posledica po pravni poredak države", rekla je Judita Popović iz LDP-a.

Predstavnica predlagača Mirjana Ivić predstavila je Tomića kao uglednog sudiju od karijere sa velikim iskustvom, koji je radio u brojnim sudovima u Kragujevcu i koji trenutno radi u Apelacionom sudu u tom gradu.

"Radi se o stručnom i odgovornom sudiji koji je na kraju 2011. godine imao 12 nezavršenih predmeta, od kojih nijedan nije stari predmet, što je san svakog sudije. U Apelacionom sudu u Kragujevcu jednoglasno je predložen od kolega za izbor a oni su stalno sa njim i najbolje znaju njegove moralne i ljudske kvalitete", rekla je Ivić.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije da će dan za glasanje odrediti kada bude obezbeđena podrška 126 poslanika, navodeći da su poslanici SPO-a i dalje kandidati za razgovor.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво