Читај ми!

Vanredna sednica (ne)izvesna

Još se ne zna da li će biti većine za vanrednu sednicu Skupštine zakazanu za 8. februar. SPO traži smenu Srđana Srećkovića i Sanje Čeković sa državnih funkcija, kao preduslov za učešće u radu parlamenta. Predstavnici vladajuće većine, ipak, uvereni da će sednica biti održana.

Vanredna sednica republičkog parlamenta zakazana je za 8. februar, ali se još ne zna da li će za tu sednicu biti obzebeđena većina neophodna za normalan rad i odlučivanje. Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ipak, očekuje da će sednica biti održana po utvrđenom redu.

Srpski pokret obnove traži smenu članova te stranke Srđana Srećkovića i Sanje Čeković sa državnih funkcija.

Slavica Đukić Dejanović o tome je u Skupštini razgovarala sa potpredsednikom i poslanikom SPO-a Aleksandrom Jugovićem. Jugović ponavlja da poslanici SPO-a neće učestvovati u radu Skupštine dok se ne reše njihovi zahtevi.

"Vlada Srbije je u ovom mandatu zamenila polovinu svojih ministara, i iz G17, i DS-a i SPS-a, pa očekujemo odgovore zašto i SPO ne može da zameni ministra. Ostavkom ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića, Vlada bi pokazala da joj je više stalo do reformi pravosuđa nego do fotelje jednog ministra", istakao je Jugović.

Funkcioner SPO-a dodaje da će uskoro biti promenjena i ministarka sporta Snežana Samardžić Marković, da je i ranije bilo promena, i da ne vidi nikakav problem da to isto učini i SPO.

 "Ako bismo podržavali ministra i državnog sekretara Sonju Čeković koji ruše SPO, mi bismo onda podržavali sopstveno rušenje", rekao je Jugović.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija, ipak, očekuje da će sednica zakazana za 8. februar početi nesmetano, jer su za rad parlamenta potrebna 84 poslanika.

"U toku je vanredno zasedanje, a za podršku tačkama dnevnog reda, bitnim za evropske integracije, očekuje se glas onih kojima je put ka EU, po sopstvenom priznanju, najznačajniji", dodala je Kolundžija.

Kolundžija: Važna sednica Skupštine 

Prema rečima Kolundžije, izglasavanje tačaka sa dnevnog reda važno je zbog procesa odlučivanja o dobijanju statusa kandidata Srbije za članstvo u EU i poruke da se reforma pravosuđa sprovodi u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Na sednici bi trebalo da se razmatra Predlog odluke o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva i Predlog odluke o izboru zamenika javnih tužilaca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Komentarišući takvu odluku SPO-a, Kolundžija je napomenula da to ipak ne vidi kao dovoljno jak razlog da se odluke ne usvoje.

Na pitanje gde će vladajuća većina naći potrebnih 126 glasova kada se bude odlučivalo, Kolundžija je odgovorila da bi to mogli da budu oni koji "prigovaraju njima da reforme ne sprovode dovoljno dobro i da Srbija ne ide dovoljno brzo ka EU".

"Dakle, verujem da ti neće imati nikakav argument da kažu - sada ćemo da zaustavimo evropske integracije, zbog toga što imamo nekakav problem sa nekakvim svojim bivšim članovima, koji se ponašaju neadekvatno ili koji više govore svojim ponašanjem o sebi, nego o stranci koju su napustili", rekla je šefica ZES-a.

Kolundžija je dodala da podršku "pravosudnim" rešenjima očekuje i od onih koji tvrde da je ubrzanje Srbije ka Evropi od presudne važnosti što će pokazati i u tom konkretnom slučaju.

Kada je reč o eventualnoj ugroženosti Vlade, Kolundžija je podsetila da zakoni mogu biti i neizglasani u parlamentu, pa to svejedno ne mora da znači krizu vlade. Osim toga, kako je ocenila, postavljati pitanje krize vlade i njenog pada mesec dana pred raspisivanje izbora je ne samo suvišno, već i nelogično.

Inače, SPO ima četiri poslanika u okviru vladajuće koalicije. Pored Aleksandra Jugovića i Aleksandra Čotrića, tu su Mirko Čikiriz i Žika Gojković.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво