Lobiranje i evropske integracije

Reforme osnov za lobiranje u procesu evropskih integracija, kaže Milica Delević. U srpskoj vladi svesni su da se tehnički proces priključenja EU doživljava kao politički, pa lobiste vide kao neku vrstu advokata koji bi kod kuće objašnjavali evropski put, a u Briselu napredak koji zemlja ostvari.

Od odlaganja odluke o dodeljivanju statusu kandidata za kraj februara, Srbija je napredovala u ispunjavanju zadatih uslova, poručio je šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer na skupu o značaju lobiranja i uticaju lobista u procesu evropskih integracija.

U iščekivanju kandidature, Dežer kaže da je potrebno učiniti više. "To su tri stvari: potrebno je naći rešenje za regionalno predstavljanje Prištine, primeniti postignuto u dijalogu Beograda i Prištine, a treće da se Kforu i Euleksu omogući potpuna sloboda kretanja na Kosovu", kaže Dežer.

U srpskoj Vladi svesni su da se tehnički proces priključenja EU doživljava kao politički, pa lobiste vide kao neku vrstu advokata koji bi kod kuće objašnjavali evropski put, a u Briselu napredak koji zemlja ostvari.

"Često u Srbiji čujete argument da grešimo što nismo unajmili nekog ko bi za nas lobirao ili što nemamo nekog jakog prijatelja koji bi nas pogurao. Ima mesta za lobiranje, ali osnova toga mora da bude konkretan pomak koji se dešava kod kuće", kaže Milica Delević, šef Kancelarije za evropske integracije.

Interese svoje zemlje, institucije ili kompanije u Briselu, prema nekim procenama, zastupa oko 18.000 lobista.

"Ono što bi lobisti iz Srbije trebalo da imaju u Briselu, to je kancelarija, da se ta međusobna razmena informacija odvija preko lobista, ne da Vlada angažuje lobiste u Briselu", kaže Zoran Domazet, predsednik Društva lobista Srbije.

Pravi proces lobiranja, ocenjuje Dežer, počinje kada država postane član EU i to je onda normalan deo donošenja odluka. Do tada, tu oblast treba pažljivo urediti zakonom, koji se, inače, očekuje ove godine.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 04. feb 2012, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

re sta sve mogu...

Ne mesajte babe i zabe!
To sto smo izgubili fabrike i radna mesta, zahvalite pogubnoj politici 90-tih kad smo se samoizolovali zbog raznih nacionalsovinistickih i sebicnih likova, od kojih se neki sad ponovo pojavljuju kao moguci pretendenti za sledecu vlast!

(petak, 03. feb 2012, 01:01) - anonymous [neregistrovani]

sta sve mogu slatke price u boljem sutra u EU

Mi obicni gradjani smo puno dobili od ovih slatkih pricica o EU, na primer nemamo fabrike, krediti isparili, donacije isparile, pare od privatizacija isparile, stvarno smo na dobitku.

(četvrtak, 02. feb 2012, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Република Српска Крајина

to da je Evropa na Izdisaju taj Film neces gledati...ja zivim u Nemackoj i EU je Sve Naprednija bez obzira na trenutnu Krizu koja ce se resiti...

(četvrtak, 02. feb 2012, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Re EU

E, bas, dobijamo, puno dobijamo! Dosta mi je ovakvih sumnjivih demagoga koji pljuju po EU!
Jedini koji mozda gube su politicari i tajkuni, za obicnog gradjanina znaci puno pozitivnih stvari!

(četvrtak, 02. feb 2012, 11:21) - anonymous [neregistrovani]

EU

Čemu sva pompa oko kandidature, ulaska u EU, sta mi dobijamo od toga? Nista, samo će nam uzeti i ovo što imamo

(četvrtak, 02. feb 2012, 10:24) - Zvezdan K [neregistrovani]

odg na Republika Srpska Krajina!

Kako vi mozete znati gosp Kordunasu kako sebe nazivate dace se raspasti EU-a?Tosu samo gluposti i tose verovatno nikada nece desiti!Srbija treba da gradi svoj put prema clanstvu za boljitak svog stanovnistva!Naravno daje kriza u celom svetu a ne samo u EU-ji ali i toj krizi ce verovatno uskoro doci kraj.

(četvrtak, 02. feb 2012, 09:59) - Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Ништа од тих Евро интеграција , Европа је на самом издисају и умире полако али сигурно .

Данас непостоји ништа и нијко ко би спасио тај пројекат .

Кордунаш .

(četvrtak, 02. feb 2012, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

еу

Зашто толико придодајете важност еу када нас они на сваки начин уништавају.