Priznanja Kosova koja se nisu desila

Više afričkih država odbacilo navode prištinskih medija prema kojima su one odlučile da priznaju nezavisnost Kosova, izjavio srpski šef diplomatije Vuk Jeremić tokom posete Etiopiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je više afričkih država potvrdilo neistinost navoda prištinskih medija prema kojima su one odlučile da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili su to već učinile.

"U Centralnoafričkoj Republici je, na primer, dat veliki novac da bi se to priznanje desilo, međutim ne donosi uvek novac ono što želite da postignete, ne može se sve kupiti novcem, i u slučaju Centralnoafričke Republike to je i potvrđeno", izjavio je Jeremić na završetku dvodnevne posete Etiopiji.

Jeremić koji je, za dva dana na marginama sednice Izvršnog saveta Afričke unije imao oko 40 bilateralnih susreta, istakao je da su i ministri spoljnih poslova Nigerije i Južne Afrike poručili da njihove vlade neće priznati Kosovo.

"I za njih je bilo navoda u prištinskoj štampi da može da dođe do promene stava. Potvrđeno nam je da ne priznaju Kosovo i da nemaju nameru da to učine. Možemo da kažemo da najuticajnije zemlje u Africi ostaju privržene principima međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država", objasnio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, i stav Etiopije, kao jedne od ključnih država kontinenta, u kojoj se nalazi i sedište Afričke unije, ostaje nepokolebljiv.

"Odnosi sa Etiopijom su čvrsti i prijateljski, Etiopija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i to će činiti i u budućnosti", naglasio je Jeremić.

Jeremić i Hajle Marijam danas su potpisali Memorandum o razumevanju ministarstava inostranih poslova, koji će, kako su ocenili, doprineti daljem unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa dveju država.

Osim o stavu afričkih država prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je sa afričkim kolegama u okviru samita Afričke unije razgovarao i o bilateralnim temama, pre svega mogućnostima razvijanja ekonomske saradnje.

Ovogodišnji samit Afričke unije, čija je tema "Podsticanje unutarafričke trgovinske saradnje", pored delegacije Srbije, koja ima status posmatrača u toj organizaciji, pratili su i visoki predstavnici mnogih drugih neafričkih država.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 28. jan 2012, 14:02) - Хлеб [neregistrovani]

Само!Слога!Србе!Спасава!

Свака част на коментару!!!Живели

(petak, 27. jan 2012, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

Etiopija

Pa kad bila tako lepa sto nisi ostao tamo da zivis nego si otisao u Ameriku

(petak, 27. jan 2012, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Jovane,

Etiopija ima probleme sa separatzimom u svojoj zemlji! Islam je religija koja postaje sve dominantnija u Etiopiji, a hriscanstvo stagnira kao i svugde u svetu! O Etiopije se odvojila Eritreja, a sada bi i istocni delovi! Ne zanosimo se time da na neko "voli"! U politici nema ljubavi samo puki interesi i to najvise ekonomski!Kako to mi Srrbi ne shvatama, nikad mi nece biti jasno!

(petak, 27. jan 2012, 16:09) - Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Etiopija,

Nikada nece priznati nezavisnost KiM. Etiopija je mnogo lepa drzava, Exum, Adis Ababa, Godej to su lepi gradovi. Vecina Stanovnika Etiopije su pravoslavici, povezuje nas vera i veroispovest pravoslavne crkve. Zahvalnost Etiopiji i svim Africkim drzavama koje podrzavaju Srbiju u ovim teskim iskusenjima. Secam se 1983 godine teskog vremena suse i gladi u Etiopiju gde sam dosta vremena preveo sa Hriscanskom Humanitarnom organizacijom.
Jeremicu Srpski rode, jedini si politicar Srbije koi sa Srcem i Dusom stitis nase svetinje i celovitost Srbije, Hvala ti zato !!!!