Читај ми!

Jeremić potvrdio kandidaturu

Ministar Vuk Jeremić potvrdio da ga je Srbija kandidovala za predsedavajućeg narednog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić potvrdio je u Briselu da ga je Srbija kandidovala za predsedavajućeg 67. zasedanja Generalne skupštine UN. 

Jeremić je novinarima u Briselu rekao da je "Srbija prethodnih godina vodila veoma aktivnu i multidimenzionalnu spoljnu politiku koja je bila otvorena prema čitavom svetu".

Šef srpske diplomatije smatra da Srbija danas uživa određen ugled u međunarodnoj zajednici, mada je primetio i da se svi baš ne slažu sa njenim stavovima.

"Neki čak aktivno rade ono što je u suprotnosti sa onim što radi Srbija", rekao je Jeremić.

Srpski ministar je napomenuo da njegova kandidatura nije pitanje dnevne politike.

"To je dug i složen proces i nema mnogo prostora da se on odvija pred dnevnim okom javnosti. Tu ima mnogo diplomatskog posla koji mora da se obavi tamo gde mu je i mesto, a to su diplomatski krugovi", ukazao je Jeremić.

Ministar je dodao da o tome u ovom trenutku ne može ništa više da kaže.

Simić: Položaj podiže ugled zemlje

Profesor Fakultet političkih nauka Dragan Simić rekao je za RTS, povodom kandadature ministra Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, da je to protokolarno i časničko mesto, ali, kako je rekao, podiže međunarodni ugled zemlje.

Simić je dodao da su srednje i male zemlje veoma zainteresovane da dobiju svoje predstavnike.

Osvrnuvši se na pitanje da li bi Jeremić u slučaju da bude izabran mogao i dalje da obavlja funkciju šefa diplomatije, Simić je naglasio da je u istoriji takvih primera bilo mnogo. "To nije preteran broj obaveza, koji bi opteretio jednog diplomatu", zaključio je Simić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се