Читај ми!

Razdor u Prištini

Dan posle sukoba policije i pristalica Pokreta "Samoopredeljenje", potpredsednik Pokreta Glauk Konjufca optužio kosovsku vladu da se "obračunala sa kosovskim narodom zarad Srbije". Novi protest najavljen za sledeću nedelju. Putevi od prelaza Merdare ka Prištini i prelaza Bela Zemlja ka Gnjilanu danas su prohodni.

20.50 - Protest 25 kosovskih nevladinih orgranizacija zbog policijskog nasilja protiv pristalica pokreta za samoopredeljenje Vetevendosje najavljen za ponedeljak tačno u podne ispred zgrade kosovske vlade. 

Potpredsednik "Samoopredeljenja" i poslanik u kosovskoj skupštini Glauk Konjufca optužio je kosovsku vladu da se "obračunala sa kosovskim narodom zarad Srbije". Pristalice Pokreta protestovale su juče u nastojanju da spreče prolaz robe iz centralne Srbije, a novi protest najavljuju za sledeću nedelju, 22. januar.

"Pokazala se jedna stvar, da se aktuelna vlada zarad Srbije i njenih 500 miliona evra robe obračunala sa narodom na Kosovu, odnosno građanima Kosova. Jasno se vidi da je između naroda Kosova i Srbije, izabrala Srbiju", rekao je Konjufca nakon što ga je kosovska policija oslobodila posle višesatnog zadržavanja.

Konjufca je sa još nekolicinom aktivista Pokreta juče priveden tokom protesta na administrativnom prelazu Bela Zemlja na putu Gnjilane - Bujanovac.

Tokom jučerašnjih sukoba privedeno je ukupno 146 osoba, povređen je 31 policajac i 20 demonstranata. Policija je koristila vodene topove i suzavac kako bi odblokirala put i do kasno sinoć jurila je demonstrante po zabačenim ulicama u Podujevu.

Odbor za ljudska prava i slobodu građana je saopštio da je policija hapsila nasumice i da među uhapšenima u Podujevu ima ljudi koji nisu učestvovali u blokadi puta Priština-Merdare, te da je "među njima primenjivala brutalnu silu".

Povodom protesta oglasio se i šef Međunarodne civilne misije na Kosovu Piter Fejt koji je zatražio da se omogući sloboda kretanja i putevi ne blokiraju u političke svrhe.

"Žao mi je građana i policajaca povređenih u protestu, ali i zbog štete prouzrokovane protestom", rekao je Fejt za RTK.

Redžepi: Policija koristila minimalnu silu 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Reddžepi rekao je da je policija koristila minimalnu silu u razbijanju demonstracija i da je postupala profesionalno.

"Policija je koristila proporcionalno situaciji minimum snaga, mislim da je delovala profesionalno. Primarna dužnost policije je vladavina prava. Policija će tako delovati sve dok se blokada ne povuče", rekao je Redžepi.

Redžepi je najavio nove akcije, ukoliko bude ponovnih pokušaja blokada puteva. 

Iako su se predstavnici Pokreta i policije prethodnih dana nekoliko puta sastajali kako bi protest protekao mirno, prvi ozbiljan incident dogodio se juče već oko 13 časova, na prelazu Morina između Kosova i Albanije.

Pristalice Pokreta tada su sprečene da uđu na teritoriju Kosova, posle čega je izbio sukob u kojem je policija koristila suzavac.

Sukobi su potom usledili i kod Podujeva, nedaleko od prelaza Merdare. Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon i zaustavile pristalice Pokreta na nekoliko kilometara od prelaza Merdare.

Tada su aktivisti Pokreta ciglom pogodili jednog policajca, nakon čega je policija upotrebila vodeni top i suzavac.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво