Читај ми!

Suzavac na Merdaru

Sukobi kosovske policije i pristalica Pokreta za samoopredeljenje na putu ka prelazu Merdare. Policija upotrebila vodeni top i suzavac, povređeno više od 30 policajaca. Protesti i kod prelaza Bela Zemlja. Privedeno ukupno 146 pristalica pokreta Vetevendosje.

22.05 - Aktivisti Pokreta za samoopredeljenje koji su privedeni kod prelaza Bela Zemlja, posle davanja izjava u policiji u Gnjilanu, pušteni su kući, javlja Fonet.

21.48 - Osam autobusa sa pristalicama Pokreta za samoopredeljenje napustilo protestni skup kod prelaza Bela Zemlja, javlja KIM radio. U blizini prelaza još nekoliko desetina aktivista Pokreta i specijalci kosovske policije.

20.23 - Na današnjim protestima privedeno 146 ljudi, povređen 31 policajac i više od 20 demonstranata, saopštila kosovska policija. Kod Merdara još uvek manja grupa pristalica Pokreta za samoopredeljenje i jake snage policije.

18.46 - Kod prelaza Bela Zemlja uhapšeni poslanici Pokreta Visar Imeri i Glauk Konjufca.  

17.52 - Priveden drugi čovek Pokreta za samoopredeljenje Špend Ahmeti.

16.54 - Aljbin Kurti nije uhapšen već je povređen tokom akcije kosovske policije i ukazana mu je pomoć u lokalnom domu zdravlja, nakon čega se ponovo pridružio demonstrantima, javlja izveštač RTS-a.

14.33 - U sukobima pristalica Pokreta samoopredeljene i policije ima povređenih na obe strane. Policija upotrebila vodeni top.

14.27 - Uhapšeno nekoliko desetina pristalica pokreta Samoopredeljenje kod Merdara. U toku sukobi policije i demonstranata, policija ispaljuje patrone suzavca na Kurtijeve pristalice, koje i dalje odbijaju da se sklone sa puta.

14.20 - Kosovska policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, dovukla i vodeni top.

13.38 - Između 2.000 i 3.000 pristalica Aljbina Kurtija na putu Podujevo - Merdare. U samom Podujevu još oko 1.000, ali se ispred njih nalazi kordon policije koji im ne dozvoljava da krenu dalje ka Merdaru.

13.25 - Kosovska policija ispalila patrone suzavca na grupu pristalica pokreta Vetevendosje na prelazu Morino između Albanije i Kosova.  

13.20 - Jedan kosovski policajac lakše povređen kada su ga pristalice pokreta Vetevendosje pogodile ciglom u leđa.

13.06 - Pristalice Pokreta za samoopredeljenja zaustavili kamion na putu od Podujeva do prelaza Merdare. 

12.45 - Kosovska policija zaustavila dva autobusa sa pristalicama Pokreta za samoopredeljenje koji su došli iz Albanije.

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje sukobile su se sa kosovskom policijom na putu ka administrativnom prelazu Merdare. Povređen je 31 policajac i 20 demonstranata, među kojima i lider Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti, a policija je upotrebila vodeni top i suzavac.

Iako je bilo informacija da je i Kurti uhapšen, izveštač RTS-a javio je da je u sukobu demonstranata i policije Kurti povređen i da mu je ukazana pomoć u lokalnom domu zdravlja. Kurti se potom ponovo pridružio demonstrantima. U sukobima je priveden drugi čovek Pokreta Špend Ahmeti.

"Tokom intervencije policija je naišla na aktivan otpor demonstranata koji su napadali različitim sredstvima, kamenjem i metalnim predmetima", navodi se u saopštenju kosovske policije.

Pristalice Pokreta protestovale su i kod prelaza Bela Zemlja, ali tamo nije bilo sukoba. Policija je saopštila da je danas privedeno ukupno 146 ljudi, prenosi Tanjug.

Lider Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljivao je da će pristalice Pokreta danas zaustaviti kamione koji prevoze srpske proizvode na Kosovo, kako bi se ostvario reciprocitet u trgovinskom odnosima sa Srbijom.

Iako su se predstavnici Pokreta i policije prethodnih dana nekoliko puta sastajali kako bi današnji protest protekao mirno, prvi ozbiljan incident dogodio se već oko 13 časova, na prelazu Morina između Kosova i Albanije.

Pristalice Pokreta tada su sprečene da uđu na teritoriju Kosova, posle čega je izbio sukob u kojem je policija koristila suzavac.

Sukobi su potom usledili i kod Podujeva, nedaleko od prelaza Merdare. Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon i zaustavile pristalice Pokreta na nekoliko kilometara od prelaza Merdare.

Tada su aktivisti Pokreta ciglom pogodili jednog policajca, nakon čega je policija upotrebila vodeni top i suzavac.

U nekoliko navrata bilo je čarki između policije i demonstranata koji su nastojali da probiju kordon. Policija je tom prilikom upotrebila "biber sprej", a demonstranti kamenice i grudve.

Pripadnici pokreta prethodno su, na magistralnom putu između Podujeva i punkta Merdare, blokirali saobraćaj za kamione natovarene robom iz centralne Srbije. Na tom delu puta, zaustavljen je kamion šleper koji je prevozio građevinski materijal iz Subotice za kupce na Kosovu.

Lider Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da policija ne treba da zaustavlja demonstrante, već treba da onemogući ulazak robe iz Srbije i da obezbedi ostvarivanje reciprociteta. Kurti je naveo da je "Srbija neprijateljska i da vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu".

Kod prelaza Bela Zemlja mirno

Jake policijske snage, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, bile su raspoređene i duž puteva koji vode ka administrativnom prelazu Bela Zemlja, ali tamo nije bilo sukoba.

Oko 1.000 pristalica Pokreta za samoopredeljenje blokiralo je jednu kolovoznu traku puta na dva kilometra od tog prelaza. Pokušali su da se približe kontrolnom punktu, ali ih je sprečila policija koje ima u velikom broju.

Demonstranti su nosili albanske zastave i uzvikivali parole, a na transparentima je pisalo "Stop robi iz Srbije".

Propuštali su poneko putničko vozilo sa registracijama Bujanovca ili stranim tablicama. Kamiona sa robom iz Srbije na tom prelazu nije ni bilo. Aktivisti Pokreta su najavili da će blokada trajati dok se ne poništi sporazum o slobodnoj trgovini.

Ranije danas je postavljen i dodatni kontrolni punkt na raskrsnici, koja se nalazi nekoliko stotina metara ispred prelaza Bela Zemlja. Od jutros se u ovoj zoni nalazi i nekoliko džipova američkog kontingenta Kfora.

Kosovska policija potvrdila je i da je u međuzoni na graničnom prelazu s Albanijom, kod Vrbnice, u blizini Prizrena, zaustavila nekoliko autobusa s putnicima koji su krenuli da podrže protest Pokreta za samoopredeljenje, prenosi Beta.

Državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović apelovao je na Srbe da danas izbegavaju prelaze Merdare i Bela Zemlja kako se ne bi izlagali opasnosti.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво