Читај ми!

Podrška Srbiji iz Brisela

Evropski parlament pozdravio rezoluciju kojom poziva Savet EU da Srbiji odobri status kandidata. Potrebno više raditi na medijskim slobodama, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i saradnji sa Kosovom, ocenili poslanici.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su Nacrt rezolucije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, kojom se Savet Evropske unije poziva da joj odobri status kandidata, ali su ukazali da bi Srbija trebalo da učini više u saradnji sa Kosovom, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan pozdravio je izbalansiran tekst rezolucije izvestioca za Srbiju Jelka Kacina.

Kukan je ukazao da Srbiju ove godine očekuju izbori, ali da, bez obzira na rezultat, mora biti nastavljen zamah u procesu evropskih integracija.

Govoreći o dijalogu sa Kosovom, Kukan je pozdravio te razgovore i istakao da Srbija treba da primenjuje, a ne samo da predlaže sporazume.

Poslanik, članica grupe socijaldemokrata, Marija Eleni Kopa pohvalila je napredak Srbije, ali je ukazala da, kada je reč o učinku u dijalogu sa Kosovom, treba imati na umu da je "za tango potrebno dvoje".

Poslanik Kristijan Dan Preda, deo grupe narodnjaka, ocenio je da je za žaljenje što je Savet u decembru odbio kandidaturu Srbije, jer je to pogrešan signal Srbiji. "Nadam se da će u martu biti postugnut dogovor i Srbiji biti odobrena kandidatura", rekao je Preda.

Poslanik grupe socijademokrata Hanes Svoboda rekao je da je izveštaj veoma dobar, jer poruka koja se šalje mora biti jasna.

"Želimo kandidaturu za Srbiju, ali ne samo za nju. Posle pristupanja Hrvatske Uniji, važno je poslati signal da to nije kraj igre", rekao je Svoboda i ukazao da najveća zemlja u regionu može postati članica EU ako ispuni uslove. "Bila bi katastrofa ako se u martu ponovi odluka Saveta iz decembra", upozorio je Svoboda.

Izvestilac za Crnu Goru, konzervativac Čarl Tanok ocenio je da je Srbija učinila napredak hapšenjem haških begunaca, ali je rekao da je zabrinut zbog korupcije i procesa privatizacije u Srbiji.

Poslanik grupe Evropa slobode i demokratije Bastijan Belder kritikovao je deo nacrta rezolucije koji govori da su mediji pogrešno izveštavali o ulozi Kfora u julu, ukazujući da su pojedini mediji radili u skladu sa standardima. "Mislim da ste preterali u ovom članu", rekao je Belder.

Poslanica grupe narodnjaka Doris Pak rekla je da su u Savetu EU i druge države, osim Nemačke, bile protiv davanja statusa kandidata Srbiji, ali da su Nemačka i Austrija bile najglasnije, jer su njihovi vojnici stradali na Kosovu.

Poslanica grupe socijaldemokrata Emina Boskurt rekla je da se ne sme zaboraviti činjenica da je prošle godine u Srbiji otpušteno stotinu sudija bez valjanog obrazloženja, kao i da se mora više pažnje posvetiti pravima LGBT zajednice.

Članovi Komiteta će do kraja ovog meseca podneti amandmane na tekst Rezolucije, dok će o njima raspravljati 29. februara. Finalnu verziju Komitet će izglasati 1. marta.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво