Читај ми!

DSS: Referendum legitiman

Održavanje referenduma u četiri opštine na severu Kosova je legitiman potez Srba i jedini način da ostanu na Kosovu, rekao potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

Demokratska stranka Srbije podržala je održavanje referenduma u četiri opštine na severu Kosova o prihvatanju kosovskih institucija, koji je najavljen za 14. i 15. februar. 

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić rekao je na konferenciji za novinare da je održavanje referenduma legitiman potez Srba i "jedini način da ostanu na Kosovu" kao i poslednji korak koji su mogli da povuku, jer vlast u Beogradu ignoriše njihovu želju da nastave da žive u Srbiji.

Samardžić je rekao je da ta stranka posebno podržava odluku opštine Leposavić gde je, kako je ocenio, bilo političkih pritisaka od strane vlasti u Beogradu.

"Zvaničnici u Beogradu imaju nedoumice i probleme, jer ne mogu da kontorlišu taj proces, ali ni da mu zamere nešto sa formalno-proceduralne i legitimacione strane", rekao je Samardžić i dodao da bi opozicione stranke i građani u Srbiji trebalo da podrže održavanje referenduma.

Potpredsednik DSS-a rekao je da svi dogovori koje Beograd postiže sa Prištinom u Briselu idu u prilog tome da se Srbi silom nateraju da žive pod albanskom vlašću.

"To što će narod reći svoje mišljenje je značajna politička činjenica koja skida sa dnevnog reda priču o manipulaciji, o tome da predsednici opština čine nešto za sebe ili da opozicija iz Beograda utiče na njih", kaže Samardžić.

Komentarišući izjave srpskih zvaničnika da održavanje referenduma može da ugrozi šanse Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, Samardžić je rekao da bi vlasti u Beogradu učinile sve kako bi Srbija dobila status.

Zato će, prema njegovim rečima, Srbija uskoro pristati na početak demontiranja svojih insitucija na Kosovu, jer je to jasan zahtev Nemačke koja, kako je naveo, odlučuje o kandidaturi.

Samardžić je rekao da najava kosovske vlade da ubuduće neće dozvoliti posete predsednika Borisa Tadića predstavlja poruku da Srbi i zvaničnici Srbije nisu dobrodošli i da je Kosovo nezavisno.

Na pitanje da li je, u svetlu hapšenja braće Veselinović, očekivano da prištinske vlasti i Euleks preduzmu slične akcije prema čelnicima opština, Samardžić je rekao da bi to bio pokušaj da se preko njih ceo narod na severu proglasi kriminalnim.

"Ako bi se drznuli da to učune, to ne bi bilo bez dogovora sa Beogradom, ali za sada nemam podatke da bi oni tako nešto i uradili", rekao je Samardžić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво