Читај ми!

Usvojen budžet Beograda

Budžetom Grada Beograda za 2012. godinu predviđeni su prihodi od 87,9 milijardi dinara, rashodi od 96,9 milijardi dinara, a deficit nešto manji od devet milijardi dinara. Budžet glavnog grada više socijalni, a malo manje razvojni, rekao Dragan Đilas.

Skupština Grada Beograda usvojila je budžet glavnog grada za narednu godinu, kojim su predviđeni prihodi od 87,9 milijardi dinara, rashodi od 96,9 milijardi dinara, a deficit nešto manji od devet milijardi dinara.

Za otplatu domaćih i stranih kredita iz gradske kase u narednoj godini biće izdvojeno oko 5,2 milijardi dinara, dok je za otplatu kamate domaćim i stranim kreditorima namenjeno 2,3 milijarde, a za otplatu glavnice 2,9 milijardi.

Grad planira da u 2012. godini povuče oko 628 miliona dinara kredita od domaćih banaka i još 11 milijardi od stranih banaka.

Sredstva od domaćih banaka bila bi upotrebljena uglavnom za uređenje ulica i sanaciju i adaptaciju vrtića, dok bi zajam od inostranih banaka bio iskorišćen, pre svega, za izgradnju pristupnih saobraćajnica za "Most na Adi", za šta je planirano oko sedam milijardi dinara.

Za ulaganje u unapređenje javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture u prestonici planirano je blizu tri milijarde dinara i još milijardu za projekat obnove Beograda.

Među važnijim investicijama je i nastavak izgradnje postrojenja "Makiš", za šta je namenjeno 316, 5 miliona dinara, zatim 210 miliona za poboljšanje vodosnabdevanja, kao i po 150 miliona dinara za modernizaciju kanalizacije, uređenje priobalja i osavremenjivanje gradske železnice.

Što se tiče preduzeća čiji je osnivač grad Beograd, najviše novca opredeljeno je za GSP "Beograd" - četiri milijarde dinara, zatim dve milijarde za "Zelenilo Beograd", 845 miliona dinara za "Gradsku čistoću", 120 miliona dinara za "Srbijašume", za JKP "Ada Ciganlija" namenjeno je 40 miliona, a za "Pogrebne usluge" 35 miliona dinara.

Grad je, kao i do sada, planirao izdvajanje iz budžeta za pomoć trudnicama, porodiljama, deci i starim osobama. Grad Beograd ima ukupno 27 budžetskih korisnika.

Firmarina umanjena

U paketu sa budžetom usvojena je i Odluka o obimu sredstava za obavljanje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno opštinama u 2012. godini, prema kojoj će najviše sredstava dobiti Obrenovac - 1,7 milijardi dinara, a najmanje Sopot - nešto više od 316 miliona dinara.

Usvojena je i Odluka o lokalnim komunalnim taksama, prema kojoj se u buduće neće plaćati taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru preduzetnika koji se pretežno bavi starim i umetničkim zanatima i poslovima domaće radinosti.

Tom odlukom će firmarina biti umanjena za 20 odsto, a preduzećima koja budu registrovana 2012. firmarina će biti smanjena za 99 odsto, dok će vlasnici opasnih pasa plaćati godišnju lokalnu komunalnu taksu u iznosu od 30.000 dinara po psu.

Izmenjena je odluka o zoniranju, pa će tako, pored ostalog, Senjačka padina biti prebačena iz ekstra zone u prvu, a deo Lisičjeg potoka vraćen u prvu zonu.

Odlučeno je i da Beograd u narednoj godini neće povećavati cenu zakupa i naknade za gradsko građevinsko zemljište, niti osnovicu za porez na imovinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво