Читај ми!

Dogovor o prolasku konvoja

Evropska komisija i Vlada Rusije postigle dogovor o prolasku konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći za Kosovo, koja je od juče blokirana na administrativnom prelazu Jarinje.

Vlada Rusije i Evropska komisija postigle su dogovor o načinu da se obezbedi prolazak konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći za Kosovo, rekla je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

EU je u kontaktu sa svim stranama kojih se to tiče, sa ciljem da se taj dogovor sprovede, rekla je Maja Kocijančič i dodala da se nada "da će svi sarađivati kako bi do sprovođenja dogovora došlo brzo".

Konvoj sa 300 tona ruske humanitarne pomoći namenjene kosovskim Srbima od juče stoji na administrativnom prelazu Jarinje. Taj prelaz prošla su samo dva od 25 kamiona.

Jedan šleper nalazi se na samoj administrativnoj liniji gde su ga pripadnici Euleksa zaustavili i ne dozvoljavaju mu ulazak na Kosovo. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da "intenzivno radi na prolazu" konvoja i optužilo Euleks da stvara prepreke za njegov prolazak.

"Rukovodstvo misije EU, očigledno izlazeći van okvira svog neutralnog statusa i uprkos nedvosmislenim odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koje se tiču slobodne isporuke humanitarne pomoći na Kosovo, stvara prepreke izmišljajući različite razloge za prolazak tereta", navodi se u saopštenju.

Portparolka EU misije na Kosovu Irina Gudeljević rekla je ranije danas da konvoj ima dve mogućnosti da uđe na Kosovo – da prihvati pratnju Euleksa, što podrazumeva uklanjanje barikada, ili da za ulazak koristi prelaz Merdare.

Prema njenim rečima, ruska ambasada u Beogradu prvobitno je zahtevala policijsku pratnju Euleksa, ali se kasnije ispostavilo da je ne želi.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin juče je odbio oba Eueleksova uslova i objasnio da im nikakva pratnja ne treba i da na prelaz Merdare neće, jer su tamo službenici vlasti u Prištini koju ne priznaju ni Rusija ni Srbija.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво