Читај ми!

Ekonomija ključno pitanje za Srbiju

Najznačajnije pitanje za Srbiju jeste ekonomsko pitanje, jer sa snažnom ekonomijom stičemo snagu da rešavamo sve, pa i kosovski problem, poručio Boris Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a. Nemoguće je zamisliti da Srbija bude uspešna bez članstva u EU, uveren je Tadić.

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić poručuje da je ključno pitanje Srbije ekonomija, te da se mora izbeći svaki potez koji zemlju vodi u zaostajanje, političku nestabilnost i nemire.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS-a ukazao da se ni pitanje Kosova ne može rešiti ukoliko je zemlja ekonomski oslabljena.

"Najznačajnije je ekonomsko pitanje i ono je najveći problem i najaveći izazov Srbije, kao i svih zemalja sveta. Dakle, nije kosovsko pitanje najveći problem Srbije, već ekonomsko pitanje. Sa snažnom ekonomijom gradimo snagu da rešavamo sva, pa i kosovska pitanja. Samo sa kosovskim pristupom politici u Srbiji, ne možemo da rešimo to centralno pitanje egzistencije ljudi i rasta uticaja naše zemlje u međunarodnoj areni", rekao je lider DS-a.

"Ekonomija je strateško pitanje današnjice. Danas nema nijedne zemlje koja može sama da funkcioniše i zato svaka politička odluka mora da uzme u obzir da je svet međusobno zavisan", objasnio je Tadić i upozorio da Srbija mora izbeći bilo koju meru koja je vodi u "zaostajanje, političku nestabilnost i nemire".

"Činjenica da se Evropska unija suočava sa ekonomskim problemima ne znači da Srbija ima budućnost negde drugde, izvan EU", naglasio je Tadić i dodao da to "ne znači da Srbiji nije potrebna saradnja sa drugim ekonomijama i drugim zemaljama izvan EU".

Tadić je, takođe, naglasio da je nemoguće zamisliti da Srbija bude uspešna bez članstva u Evropskoj uniji i zbog toga to ostaje glavni strateški pravac.

"Svaka odgovorna politika u Srbiji danas je sposobna da razume šta su prioriteti bez kojih nema napretka i budućnosti", rekao je Tadić.

Lider DS-a i predsednik Srbije rekao je da politika "i Evropska unija i Kosovo" nije rigidna i da bi odustajanje od bilo kog njenog pola bilo "naivno ili opasno".

"Naivna je politika u kojoj se predlaže odustajanje od legitimnih interesa države, ali je ona koja pitanje Kosova stavlja iznad života ljudi – opasna", ukazao je Tadić.

Tadić je, takođe, naglasio da one koji predlažu zamrzavanje konflikta treba pitati uz čiju pomoć će se rešiti taj konflikt, a one koje predlažu preokret – kako će objasniti Srbima na Kosovu da gube prava koja već imaju, ukoliko se prihvati Ahtisarijev plan.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna pobednička politika i politika "i EU i Kosovo".

"Mi znamo da napravimo balans, ali bez podrške drugih zemalja ne može se rešiti taj problem", rekao je Tadić i dodao da Srbija hoće da nađe rešenje u dijalogu sa "sagovornicima iz Vašingtona, Moskve, Brisela i Pekinga, ali i albanskim sagovornicima".

Srbija, kaže Tadić, ima predlog za rešenje kosovskog problema, a to je uvažavanje dve realnosti, srpske i albanske.

Demokratska stranka je uvek tražila rešenja za sve probleme, pa i za pitanje Kosova i Metohije, istakao je Tadić i podsetio da je i ubijeni premijer Zoran Đinđić neposredno pred atentat izašao sa predlogom za podelu Pokrajine, koji danas velike zemlje odbacuju.

Tadić je ocenio da Srbiji nema napretka bez spremnosti na promene u skladu sa okolnostima i bez preuzimanja rizika za političke odluke, na šta nisu spremne jedino "političke kukavice".

"Danas svi u svetu kreiraju promene, a promene, svakako, ne donose političke kukavice, ni u DS-u, ni na srpskoj političkoj sceni. Promene ne donose oni koji ne smeju da se izjasne šta bi uradili sa barikadama ili o značaju Rezolucije 1244. Promene ne donose oni koji godinama ili mesecima ne smeju da kažu da bi završili saradnju sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Političke kukavice, kaže Tadić, ne preuzimaju rizik za odluke koje u tom trenutku nemaju podršku većine građana, za razliku od DS-a, čija je "misija i vrednost upravo u spremnosti da preuzme svaki, pa i životni rizik".

Šta više, samo oni koji jesu vesnici promena mogu da računaju na nove glasove građana, uveren je Tadić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи