Читај ми!

Ne odustajemo od Evrope

Srbija ne može i ne sme da odustane od svoje evropske budućnosti, rekao predsednik Boris Tadić posle odluke Evropskog saveta da za februar odloži odluku o dodeli statusa kandidata. Tadić ponovio da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Mi i danas možemo da pogledamo Evropi u oči, jer smo ispunili ono što se od nas tražilo, rekao je Tadić.

Reagujući na današnju odluku iz Brisela, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija ne može i ne sme da odustane od svoje evropske budućnosti.

"Nezavisno od toga da li Evropa ima problema sa proširenjem, mi pripadamo njoj. Srbija pripada Evropi, i kulturno, i ekonomski, kao i u domenu politike, bezbednosti i u svakom drugom smislu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare. 

Prema njegovim rečima, bilo kakva izolocija bila bi suprotna našim interesima i imala bi dalekosežne i duboke posledice po život građana.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Tadić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo ni implicitno ni eksplicitno.

"Srbija ima svoja legitimna prava na Kosovu i od građana ne treba kriti istinu da je naša politika na Kosovu danas ukrštena sa interesima da postanemo članica EU", naglasio je predsednik.

Tadić je ponovio da Srbija neće odustati od zahteva da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kada je u pitanju regionalno predstavljanje Prištine.

"Uveren sam da Rezolucija ostavlja mogućnost da se za Kosovo nađe rešenje održivo u dužem vremenskom periodu, da se uspostavi mir i stabilnost", naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, pred Srbiju je bio postavljen i uslov da se odrekne Rezolucije 1244.

"Ja kao predsednik nikada takav zahtev neću prihvatiti. Neodustajanje od Rezolucije nije pitanje inata nego pitanje principa i polazne osnove da se pronađe rešenje za Kosovo", istakao je Tadić.

Srbija može da pogleda Evropi u oči

Predsednik Srbije naveo je da nije razočaran odlukom iz Brisela i da ta odluka ne predstavlja poraz državne poltike.

"Poraz ne doživite kada posrnete, već kada se ne uspravite. Mi ćemo se uspraviti. Nismo odustali ni u težim okolnostima, nećemo ni u ovoj. Kada bi nas ovakva odluka pokolebala pokazali bi veliku slabost", rekao je Tadić. 

"Srbija i danas može da pogleda u oči EU, jer smo ispunili ono što se od nas tražilo, sve zaključke Evropske komisije, a moje evropske kolege mogu da pitam da li su ispunili ono što su rekli, ali o tome neću da govorim javno", rekao je Tadić.

Predsednik je naveo da Srbija neće odustati od partnerstva i prijateljstva sa Nemačkom.

Na pitanje novinara da li se, posle činjenice da je Nemački stav presudio o odluci u Briselu,  menja odnos prema toj zemlji, Tadić je odgovorio odrično.

"Poštujemo Nemačku i želimo sa tom zemljom najbolji mogući odnos. Neću odustati od toga", rekao je predsednik ističući da ima primedbe na politiku te zemlje i da ih javno govori, ali da to ne znači da će promeniti politiku Srbije koja je, kako je podvukao, predvidljiva.

Predsednik Srbije čestitao je Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanju, kao i Crnoj Gori koja je dobila uslovni datum pregovora. 

Lideri EU odlučili su danas, na samitu u Briselu, da u februaru bude data procena o Srbiji, a odluka o njenoj kandidaturi za članstvo u EU u martu.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво