Читај ми!

Reakcije na odlaganje kandidature

Odlaganje odluke o kandidaturi Srbije za februar izazvalo je brojne reakcije domaćih političara, aktivista i stranih diplomata. Vladajuće partije traže nastavak evropskog puta, a opozicija vanredne izbore.

Posle zvanične odluke Evropskog saveta da odloži donošenje odluke o kandidaturi Srbije, vladajuće stranke zalažu se za nastavak evropskog puta zemlje, opozicija za vanredne izbore, a nemački ambasador poručuje Srbiji "da se ne ljuti". Reagovale su i diplomate u Briselu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da su Srbiji ocene drugih država važne, ali da one ne mogu pokolebati njene evropske ciljeve.

"U našim daljim evropskim nastojanjima, u februaru, odnosno u martu, očekujem da će biti značajno više razumevanja za poziciju Srbije", rekla je predsednica parlamenta.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević poručila je da Srbija ne treba da se predomisli povodom svog evropskog puta i najavila da će institucija na čijem je ona čelu nastaviti svoj posao.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kaže da odluka iz Brisela ne treba da obeshrabri. "Građani moraju da znaju da je dobijanje statusa kandidata proces i da je vezan za dešavanja u samoj EU, ali i za ono što Srbija radi", rekla je Kolundžija. 

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da mu je žao što Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i pozvao premijera Mirka Cvetkovića da se "zahvali na poverenju" i podnese ostavku.

"Mislim da bi predsednik vlade trebalo da vrati mandat predsedniku Republike, a da predsednik države raspusti Narodnu skupštinu", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poručio je da Srbija ništa nije izgubila time što danas nije dobila kandidaturu za Evropsku uniju i da vlast, ako je odgovorna, treba da podnese ostavku i raspiše izbore.

Koštunica je u pisanoj izjavi ocenio da narod na izborima treba da odluči da li Srbija treba da ima novu politiku i državni cilj, a to je, kako je naveo, politički i vojno neutralna i ekonomski stabilna Srbija, umesto dosadašnjeg cilja da po svaku cenu i na svoju štetu bude članica EU.

Nova Srbija ocenila je da je politika Vlade Srbije "EU nema alternativu" doživela fijasko i zatražila odgovornost Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera zato što je Srbija na začelju liste evropskih država.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je nužno promeniti politiku koja je Srbiju dovela u slepu ulicu i da vlast treba da preuzme odgovornost za veliki neuspeh.

"Redosled poteza je jasan, normalan razgovor i preuzimanje odgovornosti i dogovor oko termina izbora, na kojima Srbija treba da sa sebe skine teret neiskrene politike koja je doživela poraz na oba plana, u kosovskoj politici i u evropskoj", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Srbija sme Evopskoj uniji da pogleda u oči i želi da veruje da će i Unija, kao njen iskreni parnter, imati identičnu privilegiju u odnosu na Srbiju u veoma kratkom roku, izjavio je predsednik poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić.

Članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić ocenila je da odlaganje odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u EU ne znači odbijanje niti odustajanje od evropskih integracija.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković kaže da današnja odluka "nije kraj sveta".

SPO: Popravni u martu  

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuka Drašković smatra da Srbija mora blagovremeno da uspostavi regionalnu saradnju sa svima, uključujući i Kosovo, ukoliko želi u martu da "položi popravni ispit" i stekne kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

U pisanoj izjavi, Drašković je rekao da su Srbiji još pre nekoliko meseci saopšteni dodatni uslovi za dobijanje statusa kandidata, ali da većina toga nije ispunjena. "Dogovor o integrisanom upravljanju carinskim prelazima sa Kosovom zatrpan je balvanima", naveo je Drašković.

Srpska radikalna stranka održala je danas protest ispred zgrade Predsedništva u Beogradu pod nazivom "Srbija neće u Evropsku uniju".

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da Srbija treba da nastavi evropski put, bez obzira na odlaganje odluke o kandidaturi.

"Srbija je ispunila sve uslove, ne samo za status kandidata, već i za ulazak u EU", navodi se u izjavi Markovića dostavljenoj medijima. On smatra i da su incidente na severu Kosova izazvali "albanski specijalci pod komandom Hašima Tačija", a ne Srbi, i da probleme treba rešavati dijalogom.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da odluka iz Brisela predstavlja veliku pobedu proevropskih snaga u državi i optužio DSS i SNS da su direktni eksponenti ruske spoljne politike.

Savez vojvođanskih Mađara ocenio je kao "novi debakl srpske politike" današnju odluku Saveta EU da do marta odloži davanje statusa kandidata Srbiji.

Uticaj na privredu

Odlaganje odluke o kandidaturi za ministra ekonomije Nebojše Ćirića neće imati negativnog uticaja na srpsku privredu. Ipak, poslovni svet upozorava da je to negativan signal potencijalnim investitorima, da se gubi dragoceno vreme, ali i da se odlaže trenutak kada će Srbija moći da koristi više novca iz pretpristupnih fondova.

"U ekonomskom smuslu, mi smo davno zaista zaslužili statut kandidata. Dobijanje kandidature prvenstveno je politička odluka i trebalo je da bude politički signal EU, ali je on, nažalost, izostao. Formalno, status kandidata ćemo dobiti pre ili kasnije", rekao je Ćirić.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da je odluka iz Brisela  negativna poruka za investitore.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec izjavio je da Srbija treba da ima jasan i pozitivan stav ka evrointegracijama i da do marta još više uradi na ispunjenju zahteva Evropske unije.

Ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da su posledice odluke Evropskog saveta veće u političkom nego u ekonomskom smislu "zato što je Srbija slabo reformisana zemlja, tako da to ne bi poguralo nikakve nove investicije."

Očekivana odluka

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić je odlaganje dodele Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU ocenio kao "nepedagoško zakeranje" i naglasio da takva odluka neće imati velikih posledica po Srbiju osim na simboličkom nivou.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić izjavio je da je odluka očekivana, ali pomalo razočaravajuća, kao i da će imati psihološki efekat u predstojećim predizbornim mesecima.

"Odlukom Evropskog saveta Srbija je kažnjena umesto da bude nagrađena", ocenio je profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović.

Orlović je rekao da je Evropska komisija dala pozitivnu ocenu reformi u Srbiji na ispunjavanju kopenhagenških političkih kriterijuma, ali da se Evropski savet danas "u svojoj odluci nesumnjivo vodio političkim razlozima" i dodao da je moguće da će ovakva odluka uticati na jačanje nacionalizma.

Srbija je stavljena na ubrzanu traku za dobijanje statusa kandidata, koji će biti potvrđen u februaru, odnosno martu, izjavila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Odluka o odlaganju dodeljivanja statusa kandidata Srbiji za članstvo je poruka da Srbija treba da promeni odnos prema evrointegracijama, ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво